Cupcakes: basisrecept

Cupcakes: niet alleen leuk om te maken (en te eten), maar ook om met allerlei lekkers te versieren. En je kan hier heel wat richtingen uit: decoreren met (gekleurde) glazuur, chocolade glazuur, botercrème of rolfondant.
En als extraatje kleur je de cupcakes met suikerdecoraties, sprinkles, snoepjes, stukjes fruit en noem maar op.
Je kan een cupcake in de eigen vanillesmaak laten, maar je kan ook smaakjes toevoegen. Denk hierbij aan chocolade, frambozen, aardbei, Oreo-smaak en nog veel meer.
Beginnen doen we met het basisrecept van de cupcakes te maken. Het liefst van al gebruik ik voor mijn cupcakes dit basisrecept dat uit het bakboek ‘Cupcakes & Koekjes’ komt. 

Benodigdheden

cupcakes basisrecept: gebruik het basisrecept als basis, decoreer daarna jouw cupcakes
 • 150 gram boter  
 • 150 gram suiker 
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren 
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel 
 • 1 theelepel bakpoeder 
 • 2 eetlepels melk 

Goed begonnen is half gewonnen: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn 

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 190°C. Doe papieren cupcakevormpjes in de muffinblakplaat.  

Klop de boter luchtig en voeg daarna de suiker en de vanillesuiker toe. Klop alles tot een glad beslag en voeg daarna één voor één de eieren toe. Spatel het bakmeel, bakpoeder en melk door het beslag. Mix het beslag enkele minuten met een garde.

Vul de cupcakevormpjes tot twee derde met het beslag. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en komen ze niet boven de papieren cupcakevormen bij het bakken. Decoreren van de cupcakes gaat namelijk makkelijker als ze platter zijn.  

Plaats de cupcakes in de muffinbakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Belangrijk: open de deur van de oven niet tijdens het bakken. Met een houten prikker controleer je na het bakken of ze voldoende gaar zijn. Als er nog beslag aan de prikker hangt, bak je de cupcakes nog enkele minuten verder. Na het uithalen laat je de cakejes afkoelen. 

Als de cupcakes zijn afgekoeld, kan je beginnen met decoreren. Gebruik hiervoor glazuur, rolfondant en eetbare (suiker)decoratie. Je kan ook (vanille) botercrème in toefjes op je cupcakes aanbrengen.

Tip

Heb je niet veel tijd om het beslag te maken? Koop een bakmix voor cupcakes. Heel gemakkelijk en de cupcakes zijn bovendien lekker. 

Smakelijk!

Inspiratie?

Kijk zeker verder op mijn blog. Ik heb intussen verschillende cupcakes gemaakt. Klik op de foto hier onder en bekijk het recept op mijn blog. Meer van dat? Klik hier om alle recepten te raadplegen.

More like this ?
Volg ons op Pinterest of Facebook

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Cupcakes: basisrecept

 1. Ze moeten er veel langer in en er zit bij ze allemaal een kuil in het midden.
  Sorry, maar dit werkte niet voor mij.

  1. Beste Zoë,

   Bedankt voor je reactie. Jammer te horen dat ze niet gelukt zijn. Het recept komt uit één van mijn bakboeken; ik maak altijd deze als ik het basisrecept nodig heb. Wil je anders eens in stapjes uitleggen hoe jij het doet? Staat de oven (voorverwarmd) warm genoeg zodat de cupcakes voldoende kunnen rijzen? De ovendeur tijdens het bakken mag niet opengedaan worden (verlies van warmte en vochtigheid). Wat de kuiltjes betreft, kan het ook zijn dat er iets te weinig deeg in de papieren cupcakes zit. De foto’s zijn ook wat ik heb gemaakt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *