Feestelijke verjaardagscupcakes

Onlangs was het schattige zoontje van een collega jarig. Lowie mocht drie kaarsjes uitblazen. Zijn speciale dag viel dan wel middenin de coronacrisis, maar dat was geen reden om zijn verjaardag zomaar voorbij te laten gaan. Mijn collega vroeg of ik verjaardagscupcakes wilde bakken.

Ik kreeg hierbij carte blanche. Even wat ideeën online opzoeken en mijn concept was snel klaar. Ik wilde met blauwe en witte tinten werken.

De cupcakes zelf waren simpel: vanille en chocolade cupcakes opgevuld met een vanille botercrème. De cupcakes werden afgewerkt met suikerdecoratie en suikerpasta.

Benodigdheden

Cupcakes

Bak de vanille en chocolade cupcakes volgens het recept op mijn blog. Laat de cupcakes afkoelen. Intussen kan je de vanille botercrème maken. Je kan uiteraard ook voor een andere topping kiezen: een chocolade botercrème (dan doe je er een paar eetlepels cacao bij) of chocolade glazuur.

Doe een deel van de botercrème in een spuitzak met spuitmond en doe een toef op enkele cupcakes.

De rest van de botercrème doe je in een kommetje. Voeg er de blauwe kleurstof bij. Voor deze cupcakes gebruikte ik turkoois kleurpoeder. Belangrijk is dat je de kleurpoeder in mespuntjes toevoegt. Zodra je teveel pigment bij de botercrème doet, kan het kleur donkerder uitvallen dan je had verwacht. Doe een blauwe toef botercrème op de rest van de cupcakes.

Suikerdecoratie

Nu de verjaardagscupcakes zijn gebakken en de topping klaar is, kunnen we naar hartenlust decoreren. Omdat het voor een verjaardag is, mag het gerust kleurrijk zijn. Ik kocht een set van suikerfiguren (ballon, feesthoedje, taart…) en een mix van suikerdecoratie. Doe zo’n suikerfiguur op de toef botercrème en strooi er de gekleurde suikerdecoratie over.

verjaardagscupcakes met blauwe en witte botercrème afgewerkt met suikerdecoratie

Rolfondant

Neem een beetje witte rolfondant en kneed het zacht met je handen tot een bol. Rol het bolletje mooi uit met een deegrol of fondantrol. Ik vind het handig om dit tussen twee bakpapieren te doen. Met een kleine ronde steekvorm snij je enkele cirkels uit. Doe nu hetzelfde voor de blauwe rolfondant, maar gebruik een kleine steekvorm in stervorm. Wrijf de achterkant van de ster in met wat warm water (opgelet: gebruik niet te veel water) en plak het op de witte cirkel.

Heb je blauwe rolfondant over? Steek wat woorden uit. Ik koos er voor om de naam van de jarige in de verjaardagscupcakes te verwerken.

belettering in blauwe rolfondant en witte ronde rolfondant als achtergrond

De mama van Lowie stuurde me een foto waarop haar kleine spruit lekker aan het smullen is. En ze liet me weten dat hij er maar liefst drie heeft opgegeten. Leuk toch?

verjaardagscupcakes met botercème en blauwe belettering

En nog meer cupcakes

Ik vind cupcakes niet alleen fijn om te maken, het is ook een leuke traktatie voor in de (kleuter)klas. Het toffe aan cupcakes is dat je kan variëren in smaak, toppings en decoratie. En ze zien er nog eens leuk uit ook.

Meer lezen

Meer over cupcakes en taarten in bakken. Je vindt er onder andere deze recepten terug:

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *