Cuberdon Cupcakes

Cuberdons, neuzekes, Gentse neus of topneus. Het paarse kegelvormige snoepgoed uit Oost-Vlaanderen, een streekproduct. Hier thuis smaakt zo’n neuzeke altijd. En we zijn kritisch: enkel de echte neuzen zijn de beste.
Toen ik op mijn werk een ganse zak kreeg – een heerlijke bedanking voor de hulp aan de zorg in de corona crisis – speelde ik met het idee om er cuberdon cupcakes mee te maken. En ik moest me haasten, want manlief speelde er enkele naar binnen nog voor ik aan het bakken sloeg.

cuberdon cupcakes: de neuzekes of cuberdons zijn essentiëel als ingrediënt

Online vond ik niet het recept dat ik voor ogen had. De cuberdon-smaak zat bij de recepten in de topping. Ik wilde de smaak juist in de cupcake zelf. Ik vond één website, maar die werkte met een bakmix. Dus ik ging zelf proberen. Het resultaat was goed: je proefde de cuberdon-smaak in de cupcakes.

Ik maakte twee soorten cupcakes. Het verschil zit in de topping: een deel van de cuberdon cupcakes kreeg een paars glazuur; het andere deel werd afgewerkt met een wit glazuur en een cuberdon-krokantje.

Cupcakes met neuzekes

Benodigdheden

  • 150 gram boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels melk
  • 11 cuberdons + enkele extra
  • 150 gram bloemsuiker
  • Enkele lepels kokend water

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 190°C.

Klop de boter luchtig en voeg de kristalsuiker toe. Klop alles op tot een glad beslag. Voeg daarna de eieren één per één toe. Spatel het bakmeel en de bakpoeder door het beslag. Klop eventjes op met een garde tot je een glad geheel hebt.

Plaats een kookpan op een middelhoog vuur. Doe twee eetlepels melk en twee cuberdons er bij. Laat de cuberdons smelten. Roer constant om aanbakken te vermijden. Voeg de cuberdons per twee toe tot ze opgelost zijn. Tussendoor doe je de twee andere eetlepels melk er bij. Blijf roeren tot je een mooi beslag krijgt en geen stukken cuberdon meer hebt. De massa is nu stroperig. Het is de bedoeling dat het mengsel vloeibaar blijft. Het kan dus goed zijn dat je tussendoor nog één tot twee eetlepels melk er bij moet doen.

cuberdon cupcakes: cuberdons smelten in de pan

Doe het cuberdon-beslag bij het boter- en bakmeelmengsel en klop alles enkele minuten op tot je een glad beslag krijgt.

Vul de cupcakevormpjes tot twee derde met het mengsel en bak de cupcakes gedurende 15 minuten in de oven.

Wil je graag een cuberdon-krokantje op je cupcake? Leg dan een paar neuzekes in je oven. Meer hierover verder in dit artikel.

cuberdon cupcakes

Het cuberdon-krokantje

Om het cuberdon-krokantje te bekomen leg je een paar cuberdons in het midden van de bakplaat, op bakpapier of een siliconen bakmat. Laat ongeveer tien minuten bakken. De cuberdons versuikeren nu tot één geheel. Hou de cuberdons tijdens het bakken in de gaten zodat ze niet aanbakken. Laat afkoelen. Trek voorzichtig het krokantje van het bakpapier en kraak in stukjes.

Weeg 75 gram van de bloemsuiker af. De andere helft hou je voor de andere cupcakes. Doe enkele eetlepels kokend water erbij en roer tot je een glanzende massa krijgt.

Giet met een eetlepel het glazuur over de cupcakes. Plaats het cuberdon-krokantje op de cupcake. En klaar is deze cupcake met een dakje van cuberdon.

Cuberdon cupcakes met paarse glazuur

Doe de andere 75 gram bloemsuiker in een kommetje en meng met een drietal eetlepels kokend water tot je een mooi wit glazuur krijgt. Voeg een mespuntje kleurpoeder toe en roer goed. Voor dit glazuur gebruikte ik het kleur paars. Giet met een eetlepel het glazuur over je cupcake. Dien op met een cuberdon.

Bakken

Benieuwd naar andere recepten over cupcakes, patisserie en taarten? Kijk dan zeker op deze blog bij bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *