Zelf botercrème maken

Botercrème gebruik je als topping op cupcakes of om taart mee af te smeren of te vullen.  

Er zijn verschillende manieren om een botercrème te maken. Ik heb even moeten zoeken naar eentje die mij het best ligt. Voor mij is dat een botercrème die niet al te zoet is (want je proeft het ook steeds in combinatie met een cupcake of stuk taart) en waar de botersmaak niet te overheersend is. Ik zou zeggen: experimenteer met de recepten en zoek welke variant je zelf het lekkerst vindt. Smaken verschillen nu eenmaal. 

Smaken 

Je kan verschillende smaken toevoegen aan de botercrème. Voeg je cacaopoeder toe, dan krijg je een chocolade botercrème. Je kan ook een beetje confituur bij je mengsel doen. Belangrijk is om de smaak in kleine beetjes toe te voegen. Eenmaal te veel van het smaakje, is het moeilijker om het nog goed te krijgen.   

Kleuren 

Wist je dat je botercrème kan kleuren? Dit kan op verschillende manieren, zoals het toevoegen van kleurpasta’s of kleurstof op waterbasis of poederbasis. Ik kleur vooral met de laatste optie. Ook hier is het belangrijk om beetje per beetje kleurpigment toe te voegen, want net zoals bij smaak kan je het niet corrigeren als je er te veel kleur bij hebt gedaan. Bij kleurstof op waterbasis voeg je enkele druppels toe; gebruik je kleurpoeder voeg dan een klein mespuntje toe. Als je botercrème wilt kleuren, doe dan eerst een portie apart in een kom in plaats van alles meteen te kleuren. Zo heb je nog altijd botercrème over indien je niet tevreden bent over de nieuwe kleurenmix. 

Mix  

De snelste manier om botercrème te maken, is met een kant-en-klare mix. Enkel nog wat losse ingrediënten (boter, suiker en water) toevoegen en klaar is Kees. Ikzelf ben er geen fan van. De smaak ligt me niet en ook mijn testpanel is er niet zot van. Maar smaken verschillen en het is wel de snelste manier om botercrème te maken. 

Vanille botercrème: mijn favoriet 

Dit recept vanille botercrème heb ik recent ontdekt, geprobeerd en…goedgekeurd. Hoewel wat meer werk, is dit voor mij de beste botercrème die ik tot nu toe heb ge(s)maakt. Dit basisrecept komt van Laura’s Bakery, een bakblog uit Nederland.

Klik hier om het basisrecept van Laura’s Bakery te raadplegen.

paas cupcakes gedecoreerd met zelfgemaakte botercrème en paaseitjes

Vanille botercrème: de zoete variant

Met deze versie van botercrème ben ik het bakken gestart. Al snel vond ik dit veel te zoet en begon ik zelf wat te experimenteren in de verhoudingen. Het recept komt uit het bakboek ‘High tea. Thee, sandwiches en zoete lekkernijen’. 

Ingrediënten 

  • 175 gram boter op kamertemperatuur 
  • 350 gram poedersuiker 
  • 3 eetlepels kokend water 
  • Enkele druppels vanille extract 

Klop met de handmixer de boter zacht. Voeg de poedersuiker, water en vanille extract toe. Klop dit op tot een gladde, maar stevige topping.  

En nu?

Nu kan je starten met het garneren van je cupcakes. Je kan dit doen door een kleine schep op elke cupcake te doen en glad te strijken met een bakspatel. Maar nog mooier en leuker is om toefjes te spuiten. Je kiest een leuke spuitmond en doet de botercrème in een spuitzak. Weet je niet hoe je er aan moet beginnen of wil je inspiratie opdoen? Bekijk dan zeker dit filmpje. Hier zie je hoe je met verschillende spuitmondjes figuren, bloemen en blaadjes maakt.

Zoek je nog inspiratie om cupcakes of taart met botercrème te maken? Lees dan deze artikels op mijn blog:

as long as you know how to bake

life is sure to be sweet

Unknown – but could be me

Populair in categorie Botercrème

Swiss meringue botercrème

Eens zin in een andere soort botercrème? Maak dan eens deze versie: de Swiss meringue botercrème. Het hoofdingrediënt is geen bloemsuiker, maar eiwit. Verder lezen

Hazelnoot praliné botercrème

Botercrème kan je op verschillende manieren maken en in heel wat smaken. Voor mijn kerstbûche koos ik voor een hazelnoot praliné botercrème. Lees verder

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *