Babymassage

hand in hand

Het artikel van babymassage staat al lange tijd op mijn to do om uit te schrijven. Niettegenstaande mijn baby intussen een kleuter is, geef ik haar nog heel vaak een massage. Ze vraagt hier ook zelf naar. Intussen is een massagemoment ons ritueel geworden bij bedtijd. Hier wordt zeker niet elke avond de massage olie boven gehaald. Een droge massage is evengoed ontspannend.
Dit artikel gaan dan wel specifiek over babymassage, maar ook bij peuters, kleuters en grotere kinderen is massage zinvol en ontspannend zowel voor kind als ouder.
De info uit dit artikel kreeg ik mee tijdens het afsluitende moment van de prenatale lessen waarin we onze baby’tjes verwenden met een heerlijke massage.

Waarom masseren?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om een baby te masseren. Eerst en vooral is aanraking, samen met het gehoor, de eerste taal van een pasgeborene. Een (baby)massage geeft een gevoel van vertrouwen, ontspanning en stimuleert de ontwikkeling van een baby. Baby’s hebben ook huidhonger, dat betekent dat ze nood hebben aan aanraking. Daarnaast is het een puur verwenmoment; even lekker samen ontspannen.

Enkele tips

 • Ontspannen: masseren is een wisselspel tussen ouder en kind. Het kind voelt hierbij de stemming van de ouder aan. Het is dus belangrijk dat je als ouder rustig bent tijdens de massage en je je zelf ontspannen voelt.
 • Olie: het best gebruik je olie op natuurlijke basis, zoals zoete amandelolie. Eventueel kan je masseren met essentiële olie, maar deze moet je altijd verdunnen. Let er ook op dat niet alle essentiële oliën geschikt zijn voor kleine kinderen. Is wel goed:
  • Lavendelolie: werkt kalmerend en geeft evenwicht
  • Roomse kamille: is goed voor de spijsvertering en werkt rustgevend
  • Mandarijn: werkt eetlustopwekkend en spierontspannend
 • Omgeving: zorg voor een rustige omgeving met zacht licht waar vooral de temperatuur aangenaam is. Zet de tv uit en laat rustige muziek afspelen. Ik zet altijd een ontspannende afspeellijst op via YouTube.
 • Tijdstip: geef je babymassage tussen twee voedingen door zodat je baby niet met honger, maar ook niet met een volle maag van de massage geniet. Het beste doe je dit na een badje, vlak voor het slapengaan.
 • Wanneer beter geen massage: geef nooit een massage als je kind ziek is of koorts heeft, uitslag heeft of binnen drie dagen na een vaccinatie. Het is ook beter om pas te masseren van zodra je baby minstens vier weken oud is.

Benodigdheden

 • Kussen
 • Handdoek
 • Massageolie (zie tips)
 • Schaaltje

Babymassage

Doe wat olie op een schaaltje en zet het binnen handbereik. Doe eventueel een huidtest om te zien of je baby reageert op de olie. Wrijf wat olie op de kuit of bovenarm en wacht een halfuurtje af. Zorg ook dat je handen opgewarmd zijn, bv. door ze tegen elkaar te wrijven. Koude handen zijn nu eenmaal niet aangenaam.

Het best van al leg je je baby op of tussen je benen zodat er amper afstand wordt gecreëerd. Met een peuter of kleuter is dat niet meer mogelijk: ik gebruik de verzorgmat met een tetradoek of handdoek op of ik geef een droge massage bij het slapengaan.

Het is belangrijk dat je het masseren opbouwt. Een volledige babymassage hoeft dus niet meteen. De eerste keer start je best met het masseren van de voeten en benen. Dit kan uiteraard ook met de kleertjes aan. Door dit op te bouwen, leert je baby wat deze aanrakingen betekenen. Probeer ook in dezelfde volgorde tewerk te gaan. Dit zorgt voor vertrouwen en herkenbaarheid. Hoe lang de massage duurt, hangt er van af hoe je baby de massage zelf ervaart. Het is niet de duurtijd die telt, maar de kwaliteit. Daar doen we het voor. Het is zeker niet nodig om telkens met olie te masseren; een droge massage is even leuk.

Wat kan je masseren?

 • Borstkas: strijk met de handen kruiselings van schouder naar heup. Wrijf met je duimen kringetjes van borstbeen naar de schouders toe.
 • Armen en handen: wrijf van schouders tot aan de handen. Masseer de handpalmen, handrug en vingers.
 • Buik: masseer richting de liesjes. Strijk met beide handen van boven naar beneden.
 • Benen: ook hier strijken of ‘melken’ we de benen. Maak een schroefbeweging van de heupen naar de voeten.
 • Voeten en tenen: masseer de voeten (strijkbeweging) en de tenen (‘rollen’).
 • Rug: strijk van boven naar beneden. Maak een schroefbeweging van boven naar beneden.
 • Hoofd en gezicht: maak indianenstrepen op het voorhoofd, neus, bovenlip, onderkaak en kin. Neem de oortjes tussen je duim en wijsvinger en masseer vanaf de oorlel naar boven toe. Bij je peuter/kleuter wrijf je, met droge handen, door het haar.
 • Afsluiten: leg je handen op de buik en borst van je baby om de massage te eindigen. Duffel je kind achteraf warm in.

De massage zit er op. Ik hoop dat je kleine spruit ervan genoten heeft, maar ook jij. Je neemt hierbij niet alleen tijd voor je kind, maar ook een beetje voor jezelf. Door voor een ontspannen sfeer te zorgen, kan je ook zelf tot rust komen na een drukke dag.

Meer lezen?

Voor meer artikels over peuter/baby en momlife klik hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *