Verjaardagstaart

verjaardagstaart
verjaardagstaart

Enkele maanden geleden was het nichtje van mijn vriend en tevens ons buurmeisje jarig. Ze vroeg me of ik haar verjaardagstaart wou maken. Met plezier heb ik de opdracht aangenomen, maar toch ook ergens met wat zenuwen. Ik bakte nog maar sinds kort en ik wou toch een geslaagde taart afgeven.

Ik maakte een biscuittaart opgevuld met een laagje chocolade botercrème. De volledige taart werd omhuld met een witte rolfondant. De topping maakte ik van zelfgemaakte vanille botercrème, gekleurd in herfsttinten, en besprenkeld met gouden suikerdecoratie. 

Benodigdheden

  • Ingrediënten biscuittaart
  • Ingrediënten vanille botercrème
  • Enkele eetlepels cacaopoeder
  • Witte rolfondant
  • Kleurpoeder in verschillende tinten
  • Gouden suikerdecoratie

Taart bakken

Bak de biscuittaart en laat voldoende afkoelen voor je begint met decoreren. Snij de taart horizontaal, mooi in het midden. Nu heb je twee gelijke helften. Haal de twee lagen van elkaar.

Geen zin of tijd om de taart volledig zelf te maken? In de winkel kan je een bakmix kopen.

verjaardagstaart aan het bakken in de oven.

Vanille botercrème

Maak intussen de vanille botercrème; het recept vind je terug op mijn blog. Doe een paar grote eetlepels botercrème in een kom apart. Meng er de cacao onder en roer alles goed tot een glad beslag.

Bestrijk nu de onderste laag van de biscuittaart met de chocolade botercrème. Strijk mooi uit en zorg dat alles glad is. Dit mag een dikke laag zijn, maar blijf een beetje van de rand. Leg de andere biscuitlaag er op.

De biscuittaart smeer je nu volledig af met de rest van de vanille botercème. Dit doe je zowel voor de bovenkant van de taart als rondom. Dit vormt namelijk een ‘plaklaag’ voor de rolfondant.

Rolfondant

In de winkel kocht ik een uitgerolde rolfondantwrap. Deze wrap past perfect over een gewone taart. Geen gesukkel met het zelf kneden en uitrollen van de rolfondant. De rolfondantwrap is iets dikker van textuur, wat je dus ook proeft.
Leg de witte rolfondant over de taart en strijk mooi glad. De overbodige fondant snij je onderaan weg.

Afwerking

Verdeel de overige botercrème in drie kommen. Voeg per kom het kleurpigment toe dat je wil gebruiken. Ik koos voor herfsttinten omdat de jarige haar speciale dag in de herfst valt. Voeg het kleurpoeder in kleine mespuntjes toe en meng met een lepel. Het is spelen (en mengen) tot je het kleur hebt dat jij graag wilt.

Tip: gebruik voor elke kom een aparte lepel. Zo vermijd je dat de kleuren met elkaar gemengd worden.

Doe de gekleurde botercrèmes in drie aparte spuitzakken, waar je voor elke zak een andere spuitmond hebt gekozen. Zorg eerst dat je goed weet waar je de toeven wilt spuiten.

Tip: ik sneed de cijfers uit met mijn ScanNCut Brother machine. Ik legde ze op de verjaardagstaart en met een cocktailprikker prikte ik lichtjes langs de randen van de cijfers. Op die manier kon ik zien binnen welke afbakening de botercrème moest komen.

Begin met het spuiten van de gekleurde botercème. Gaatjes vul je op met de kleinste spuitmond.

De verjaardagstaart is bijna klaar. Strooi nog wat gouden suikerdecoratie over de botercrème als finishing touch.

En wat vond de jarige ervan?
Ik kreeg een bedanking voor de “superlekkere en mooie taart”. 

Wil je meer lezen over bakken, cupcakes, taarten en patisserie? Klik dan hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 comments on “Verjaardagstaart

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *