Hasseltse speculaas

Hasseltse speculaas

Hij is intussen in het land en vol verwachting kijken we uit naar zijn komst bij ons thuis: sinterklaas en zijn hulppieten. En wie sinterklaas zegt, denkt ook meteen aan speculaas. Tijdens de les aan Spermalie stond deze Hasseltse speculaas op de planning. In vergelijking met de speculaas die wij vooral kennen, is de Hasseltse speculaas vrij dik, qua smaak minder gekruid en ook de structuur is anders. Deze speculaas heeft een krokante korst met daaronder een malse speculaas.

Benodigdheden

Het recept van deze Hasseltse speculaas is goed voor zo’n 46 koekjes. Voorzie per koekje één amandel.

  • 500 gram boter
  • 600 gram donkere cassonade
  • 50 gram honing
  • 5 gram zout
  • 100 gram melk
  • 40 gram speculaaskruiden
  • 8 gram bicarbonaat
  • 150 gram amandelpoeder
  • 850 gram bloem
  • Hele gepelde amandelen

Aan de slag

Zorg dat de boter goed mals is. Voeg de boter, suiker, zout, honing en melk toe aan de mengkom en klop op met de vlinder tot een soepel beslag.
Meng intussen de bloem, speculaaskruiden, bicarbonaat en amandelpoeder en zeef daarna alles. Voeg de droge ingrediënten toe aan de mengkom en laat het geheel kort en luchtig opkloppen.
Laat het deeg gekoeld en goed verpakt rusten gedurende minimum één uur tot – bij voorkeur – zelfs een nacht. Bij een nachtje rusten komen de aroma’s namelijk het meest tot hun recht.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in porties van 50 gram. Draai van elke portie een glad bolletje en vorm om tot een langwerpig ‘worstje’. Leg de portie op de bakplaat en duw lichtjes plat. Je doet dit het best met de wreef van je hand. Zorg dat de koekjes op voldoende afstand van elkaar liggen.
Bestrijk de boven- en zijkanten van elke koek met behulp van een bakpenseel in met een beetje melk. Leg in het midden van elk koekje een gepelde amandel. Je hoeft ze er niet in te duwen.
Bak de koekjes gedurende ongeveer acht minuten tot ze beginnen te bruinen. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen zodat ze harder worden.

Bewaar de Hasseltse speculaas in een gesloten koekendoos. Wil je ze graag aan iemand geven? Verpak ze dan in mica zakjes. En vergeet vooral niet om er zelf van te proeven.

Smaakt naar meer?

Zin om een taart te bakken met speculaas? Klik hier om het recept te lezen van deze heerlijke speculaastaart.
Op zoek naar meer recepten van koekjes, cupcakes, taarten of andere patisserie? Kijk dan zeker eens in de categorie bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *