Hazelnoot praliné botercrème

hazelnoot praliné botercrème

Eerder al plaatste ik het artikel over hoe je aan de slag kan om een lekkere botercrème en Swiss meringue botercrème te verkrijgen. Botercrème kan je op verschillende manieren maken en dit in duizend-en-één smaken en kleuren.
Ook deze hazelnoot praliné botercrème is een andere manier van werken en vind ik de moeite om met jullie te delen.

Ik maakte deze hazelnoot praliné botercrème als vulling van de kerstbûche (recept volgt nog), geleerd tijdens de lessen aan Spermalie. De ingrediënten zijn goed voor acht kerstbûches. Hoeveel botercrème je dus nodig hebt, hangt af van wat je precies wil maken en de grootte van je dessert.

Tip:

crème au beurre maak je best met minimum 500 gram boter, ZO RAAK JE AAN VOLDOENDE VOLUME OM OP TE KLOPPEN.
Heb je botercreme over? vries de rest in.

Benodigdheden

 • 700 gram suiker 
 • 250 gram water 
 • 4 eieren 
 • 900 gram boter  
 • 300 gram hazelnoot praliné pasta
 • Kookthermometer

Suikersiroop

Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breng de suiker met het water aan de kook tot je de temperatuur bereikt van 121 graden. Enkele tips:

 • Gebruik een steelpan met een rand, zodat je de suikersiroop makkelijker kan gieten.
 • Start op een zacht vuur.
 • Niet roeren tijdens het koken; de suiker lost vanzelf op. Als je roert, krijg kristallen en dat zorgt voor een korreling in de botercrème.
 • Gebruik een (digitale) thermometer. Van zodra de 121 graden bereikt zijn, haal je de steelpan van het vuur. Hoe warmer de suiker, hoe harder dit zal worden bij het afkoelen.
 • De suiker geeft binding aan de eieren en structuur aan de crème au beurre.

Terwijl de suiker kookt, laat je de eieren luchtig opkloppen met de keukenrobot. Giet daarna de suiker langzaam in een straal toe. Het vergt wat behendigheid: mik niet op de klopper, maar ook niet op de rand. Laat alles verder op stand 8 opkloppen tot het mengsel lauwwarm/koud is. Wanneer je een temperatuur bereikt tussen de 30 à 35 graden voeg je de boter toe.

Botercrème

Laat de keukenrobot alles langzaam opkloppen: hoe luchtiger de crème au beurre, hoe aangenamer om van te smullen.
Let op, het kan er eventjes geschift uit zien. Blijft de crème au beurre geschift? Dan werden de ingrediënten (boter en eieren) te koud toegevoegd. Je kan dit oplossen door de kom – heel kort – au bain marie op te warmen.
Van zodra de boter gemengd is, kan je de stand hoger zetten en zo’n vijf à tien minuten verder opkloppen.

Voor je de hazelnoot praliné pasta afweegt, is het belangrijk om de pasta goed door te roeren in de pot. Als je dit een tijdje in je kast hebt staan, komt er namelijk een laagje olie op. Voeg de pasta toe aan de crème au beurre en meng goed door.

De hazelnoot praliné botercrème is klaar voor gebruik. Smaakt heerlijk in een kerstbûche, taart of als topping op cupcakes.

hazelnoot praliné botercrème

Bewaren

Heb je crème au beurre over? Zeker niet weggooien. Je kan botercrème namelijk tot drie maanden in de diepvries bewaren. Doe dit in een goed afgesloten bewaardoos. Haal een dag voor gebruik uit de diepvries en laat verder ontdooien in de koelkast. Haal enkele uren voor gebruik uit zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Bakken

Op zoek naar recepten van cupcakes en taarten om te vullen en af te smeren met crème au beurre? Klik dan zeker verder naar de categorie bakken.

Populair in categorie Botercrème

Zelf botercrème maken

Er zijn verschillende manieren om een botercrème te maken. Botercrème gebruik je als topping op cupcakes of om een taart mee af te werken. Verder lezen

Swiss meringue botercrème

Eens zin in een andere soort botercrème? Maak dan eens deze versie: de Swiss meringue botercrème. Het hoofdingrediënt is geen bloemsuiker, maar eiwit. Verder lezen

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *