Amandel botercake

amandel botercake

Vorige week was het zover: de eerste les patisserie aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie; een jaaropleiding waar gebak en patisserie centraal komt te staan. Enkele maanden geleden schreef ik me hiervoor in, zonder enige aarzeling. Bij de uitleg stond: ‘geen voorkennis vereist’, dus dat stelde me gerust. Ideaal voor deze beginnende hobbybakker. Tot mijn vader, vlak voor ik naar de eerste les naar Brugge vertrok, nog snel zei dat het niveau vast hoog zou liggen. De eerste aarzeling begon toe te slaan. Al snel werd ik gerustgesteld: de groep bestaat allemaal uit beginnelingen, uit ’thuisbakkers’ die wel eens hier en daar een opleiding of cursus hebben gevolgd.
Op het eerste lesprogramma stond onder andere deze amandel botercake. Een lekkere, luchtige cake. Met het recept bij de hand probeerde ik afgelopen weekend uit wat ik had geleerd. En het resultaat mag er zijn, toch volgens mijn testpanel.

Benodigdheden

  • 150 gram boter
  • 262 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 113 gram room (lauwwarm)
  • 60 gram amandelmeel (broyage puur)
  • 188 gram ei
  • 225 gram patisseriebloem
  • 8 gram bakpoeder
  • Amandelschilfers
  • Bloemsuiker

Aan de slag

Om deze cake te bakken, gebruikte ik een cakevorm van 28 cm. Vet deze in met wat boter en verwarm de oven voor op 180 graden, op heteluchtstand.

Smelt de boter in een grote pot op het kookvuur. Voeg de suiker, het zout, de amandelmeel en de room toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breek de eieren en weeg af tot 188 gram. Voeg toe aan het botermengsel en roer alles goed door met de handklopper.
Zeef de bloem, samen met de bakpoeder, en voeg in één keer toe. Meng opnieuw met de handklopper en roer één minuut goed door. Hierdoor zal de cake mooi openbarsten tijdens het bakken.
Verdeel het beslag in de bakvorm en strooi amandelschilfers over. Zeef poedersuiker over de amandel botercake.

Bak de cake 45 minuten in de oven. Doe de test met een houten prikker of mespunt: als er geen deeg meer aan blijft plakken, is de cake voldoende gaar. Is dat wel nog het geval, bak de cake dan enkele minuten verder en doe de test opnieuw.

Laat de cake vijf minuten afkoelen in de cakevorm. Ontvorm daarna en laat verder afkoelen op een taartrooster.

amandel botercake klaar

Smaakt dit naar meer?

Heb je nog amandelmeel over? Probeer dan eens deze amandel citroenkoekjes of deze appel amandeltaart.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *