Frangipanetaart

frangipanetaart

Zelf eens een verse, lekkere frangipanetaart maken stond al een tijdje op mijn to-do-baklijst. Mijn vriend is een grote liefhebber van de frangipane; we hebben ook altijd van die kleine koekjes in de keukenkast liggen. Eerder maakte ik al eens de frangipane cupcakes. Die waren niet alleen in trek bij mijn gezin, maar is ook het meest gelezen artikel op mijn blog. En dat maakt me blij. Deze frangipanetaart – een echte klassieker – mag hier niet ontbreken.
Onder de kerstboom lag het bakboek ‘Bak je gelukkig’ van Bake off Vlaanderen voor me klaar. Ik volgde grotendeels het originele recept. En zo kom je dus tot het volgende – superlekker – resultaat van de frangipanetaart.

Benodigdheden

Als je het recept van de frangipanetaart opzoekt, dan kom je al snel een verschil tegen. Terwijl de ene taart gemaakt wordt met bladerdeeg, wordt de andere taart gebakken met een krokante deegbodem. Zo ook in dit recept.
Deze frangipanetaart wordt gebakken in een taartvorm van 24 cm doorsnede. Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur staan.

Bodem

  • 220 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 140 gram boter

Vulling

  • 180 gram boter
  • 180 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram amandelpoeder
  • 1 theelepel amandelessence
  • 6 grote eetlepels abrikozenconfituur

Afwerking

  • 20 gram amandelschilfers
  • 3 eetlepels fondant glazuur (of maak je fondant zelf, zie verder)

Aan de slag

Bodem

Doe de bloem, suikers en een snufje zout in een mengkom, en meng de droge ingrediënten met behulp van de vlinder. Let op: klop dit niet op. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek het ei er in. Snij de boter in kleine blokjes en voeg bij de bloem. Kneed met de hand goed door tot je een soepel en glad deeg krijgt. Maak een bol van het deeg en wikkel in huishoudfolie. Laat een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm goed in met boter. Rol het deeg na het rusten gelijkmatig uit tot een cirkel en leg in de taartvorm. Duw de randen dik aan en snij het overtollige deeg weg. Leg een vel bakpapier met bakparels op het deeg en bak 15 minuten. Laat de taart afkoelen op een taartrooster en verwijder daarna het bakpapier.

Tip

Heb je nog wat deeg over? Prik met een uitsteekvorm koekjes uit en bak gedurende 15 minuten op 180 graden.

Vulling

Terwijl de taartbodem afkoelt, maak je de vulling. Snij de boter in blokjes en doe in de mengkom. Klop op met de suiker tot je een schuimige massa krijgt. Voeg daarna de eieren toe; klop het geheel verder op. Roer daarna de amandelpoeder en de amandelessence door het beslag.
Intussen warm je de abrikozenconfituur op in een steelpan en verdeel je de confituur over de taartbodem. Giet nu ook het amandelbeslag er over. Bak de taart 35 tot 40 minuten in de oven. De juiste baktijd hangt af van je oven.

Laat de laatste acht tot tien minuten de amandelschilfers mee roosteren op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou goed in de gaten dat ze niet aanbakken.

Haal de frangipanetaart uit de oven en laat vijf minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Ontvorm de taart en laat volledig afkoelen.

Tip

Krijg je de taart moeilijk uit de bakvorm? Maak een mes warm (bijvoorbeeld onder warm water, maar vergeet het daarna niet af te drogen) en snij de taart langs de randen los. Plaats de taart omgekeerd op een bord en maak zo voorzichtig los.

Afwerking

Doe de fondantglazuur in een steelpan en warm handwarm op. Roer goed door tot je een vloeibaar en glanzend glazuur krijgt. Laat de taart op het taartrooster staan en plaats er een bord onder voor het geval je iets te veel fondant hebt gebruikt. Giet de fondant glazuur voorzichtig over de frangipanetaart en begin in het midden. Strooi er onmiddellijk de geroosterde amandelschilfers over.

Fondantglazuur kan gebruikt worden in crèmes en vullingen, en voor het bestrijken of glaceren van gebak. Het zorgt voor een mooie glanzende laag. Ik haalde me een grote pot in huis voor het maken van de tompouces en ook voor deze frangipanetaart komt het glazuur van pas. Warm de fondant glazuur steeds op een laag vuur op. Het mag niet warmer worden dan 38 graden; anders wordt deze te mat.

Tip

Is je fondantsuiker te vast, voeg dan enkele druppels water toe. Is de opgewarmde fondantsuiker eerder te mat, doe er dan een schepje koude fondantsuiker bij zodat het mengsel wat afkoelt.

Heb je geen fondantglazuur in huis, dan kan je dit ook zelf maken. Doe 75 gram bloemsuiker in een kom en voeg er drie eetlepels kokend water bij. Roer en meng alles goed zodat je een glad glazuur krijgt.

De frangipanetaart is klaar. Vol ongeduld zat ik te wachten op de reacties… en deze waren positief. Heerlijk om ook eens een klassieke, eenvoudige taart voor te schotelen.

Smaakt naar meer

Wil je graag frangipane cupcakes maken? Klik dan hier voor het recept. Op zoek naar meer recepten van koekjes, cupcakes, taarten of andere patisserie? Kijk dan zeker verder in de categorie bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *