Boterbloemen

boterbloemen klaar

Boterbloemen, margrietjes of ook wel sultan’s genoemd. Iedereen kent deze koekjes wel. Vorige week was het dag van de onthaalouder en vond ik het leuk om deze koekjes ter attentie te geven.
Het originele recept van deze boterbloemen leerde ik tijdens één van de lessen aan Spermalie. Je kan met het deeg zo’n 50 koekjes maken. Het leuke (en lekkere) aan deze koekjes is dat je kan variëren met de opvulling: chocolade, gekonfijte kers of confituur, het kan allemaal.

Benodigdheden

ingrediënten
  • 180 gram malse boter
  • 55 gram zonnebloemolie
  • 1/4de zeste van citroen
  • 2 gram zout
  • 135 gram suiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 75 gram ei
  • 300 gram patisseriebloem
  • 25 gram aardappelzetmeel
  • Opvulling: aalbesconfituur, chocolade druppels, gekonfijte kers

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden, op heteluchtstand, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de citroen.
Doe volgende ingrediënten in een grote mengkom: boter, olie, zout, suiker, vanillesuiker en de zeste van citroen. Klop het geheel luchtig op. Voeg daarna de eieren toe en klop alles verder op tot je een crème au beurre-achtige structuur krijgt.
Zeef de bloem en de aardappelzetmeel, en voeg beide samen. Doe daarna alle bloem in één keer bij het botermengsel en meng zo kort mogelijk totdat alle bloem goed is opgenomen. Maak je gebruik van een keukenrobot? Zet de mengmachine eerst af voor je de bloem toevoegt.

Doe het beslag in een spuitzak en kies een spuitmond met grove, gekartelde tand. Doe de spuitzak niet te vol en hou de spuitzak loodrecht, ongeveer 1 cm boven het bakpapier. Spuit in één beweging bloemen op de bakplaat en laat voldoende plaats tussen de koekjes.
Maak met je vinger een kuiltje in het midden van elke koek en vul op met wat confituur of met een halve gekonfijte kers. Vul je de koekjes liever op met wat chocolade? Bak dan eerst de boterbloemen en leg dan meteen na het bakken een drietal chocolade druppels in het kuiltje.
Bak de boterbloemen acht à tien minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.

Laat de boterbloemen afkoelen en bewaar ze in een gesloten koekendoos. Wil je ze graag aan iemand geven? Verpak ze dan in mica zakjes. En vergeet vooral niet om er zelf van te proeven.

Tips

Geen aardappelzetmeel in huis? Geen probleem, je kan voor dit recept gerust maïszetmeel gebruiken. De hoeveelheid is te klein en het vormt dus geen probleem.

Als je het botermengsel niet luchtig genoeg klopt en/of de bloem te lang laat inmengen, dan zal het beslag te vast zijn om te spuiten.

Het opspuiten van de boterbloemen vraagt wat techniek. Het deeg mag niet te vast, maar ook niet te vloeibaar zijn.

Smaakt dit naar meer?

Zoek je inspiratie om nog meer koekjes te bakken? Kijk zeker eens verder op mijn blog.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *