Amandel hazelnoottaart

amandel hazelnoottaart

Ik ben nog niet zo heel lang bezig met bakken, maar ik merk dat amandel regelmatig in mijn gebak opduikt. Het zorgt voor een zachte toets in de gerechten. Koeken, cake, cupcakes en taart, je kan het allemaal maken met amandelen in zijn pure vorm, in schilfers of als broyage (meel). Deze keer staat er een amandel hazelnoottaart op tafel.
Het recept van deze amandel hazelnoottaart komt uit het boek ‘Kookgids. Chocolade’; een verzameling van recepten met hetzelfde hoofdingrediënt: chocolade. Het verschil met het originele recept is dat het hier om een drielagen taart gaat met een extra ingrediënt: hazelnoot praliné pasta. In de kast heb ik een grote pot staan; eerder maakte ik er al deze hazelnoot praliné taart met crunch mee. De praliné pasta past perfect bij deze amandel hazelnoottaart.

Benodigdheden

  • 4 eieren
  • 100 gram witte suiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram gemalen hazelnoten
  • Amandelschilfers
  • 50 gram patisseriebloem
  • 100 gram chocolade callets (puur)
  • 1 à 2 grote eetlepels hazelnoot praliné pasta (optioneel)
  • 15 gram boter
  • 3 dl slagroom
  • Poedersuiker

Aan de slag

Voor deze amandel hazelnoottaart gebruikte ik drie bakblikken van 15 cm doorsnede. Het wordt dus een hogere drielagen taart. Vet de bakblikken in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Taart

Klop de eieren samen met de suiker op gedurende tien minuten tot je een licht en schuimig beslag krijgt. Zeef de bloem, en voeg samen met de amandelmeel en de gemalen hazelnoten toe aan het beslag. Met een spatel roer je voorzichtig alles door het luchtige deeg. Verdeel het beslag over de drie bakvormen. Strooi amandelschilfers over één van de taarten; dit wordt de bovenste laag. Bak de taarten ongeveer 15 minuten. De precieze baktijd hangt af van je oven. Het kan dus zijn dat je de taarten nog een paar minuten extra moet laten bakken.

Plaats de bakblikken eerst op een taartrooster en laat voor zo’n vijf tot tien minuten afkoelen. Haal ze daarna uit de vorm en laat ze volledig afkoelen.  

Vulling

Smelt de chocolade au bain marie. Haal van het vuur en roer er de boter door. Voeg één tot twee grote eetlepels hazelnoot praliné pasta toe en meng goed door. Laat het chocolade praliné mengsel afkoelen.
Intussen klop je de slagroom lobbig op. Dit betekent dat de slagroom een yoghurtdikte heeft en dus nog niet volledig stevig is opgeklopt. Roer met een spatel de slagroom door de chocolade.

Afwerking

Leg de taart met de amandelschilfers apart. Bestrijk de twee andere taarten rijkelijk met de chocolade praliné vulling. Dit mag gerust een dikke laag zijn. Voor je taarten stapelt, plaats je ze nog even in de koelkast. Dit zorgt er voor dat de vulling kan opstijven. Stapel daarna de lagen op elkaar en plaats de taart met amandelschilfers bovenaan. Bestrooi de amandelschilfers met wat poedersuiker. Plaats de taart opnieuw 1 uur in de koelkast. Smakelijk!

Smaakt naar meer?

Ook liefhebber van amandelen? Bekijk gerust deze recepten of neem een kijkje op mijn blog in de rubriek bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *