Hazelnoot praliné taart met crunch

Hazelnoot praliné taart met crunch

Met kerst en nieuwjaar in aantocht stond er een kerstbûche op de planning. Niet alleen om van te smullen, maar ook in het leren maken. De kerstbûche was geslaagd en om nog wat verder te oefenen, besloot ik met de ingrediënten aan de slag te gaan en er een taart van te maken.  
Het verjaardagsfeestje van mijn kleine peuter was een goed moment om dit eens uit te testen. Voor de jarige en haar knuffelcontact maakten we vanille cupcakes en verse pannenkoeken, en voor de volwassenen een stukje taart om uit te delen. Deze taart is een luchtige biscuit duchesse met hazelnoot praliné crème au beurre, afgewerkt met een chocolade crunch van rice crispies en paillette feuilletine.  

Benodigdheden 

Hazelnoot praliné taart met crunch stuk taart

Biscuit duchesse 

  • 4 eieren 
  • 103 gram suiker 
  • Snufje zout
  • 45 gram broyage puur 
  • 103 gram bloem 

Botercrème 

Crunch 

  • 30 gram rice crispies  
  • 75 gram paillette feuilletine 
  • 15 gram mycryo 
  • 40 gram fondant chocolade  
  • 40 gram hazelnootpasta 

Biscuit 

Deze ingrediënten zijn goed voor twee biscuits, om op elkaar te stapelen. Ze worden gebakken in een ronde bakvorm van 15 cm doorsnede. Ik gebruik hiervoor twee aparte bakblikken, maar je kan ook één exemplaar gebruiken en de taarten na elkaar bakken.
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bekleed de bakvormen met bakpapier en vet de randen in met boter. Verwarm de oven voor op 175 graden.  

Doe de eieren in de mengkom. Meng een snufje zout bij de suiker en voeg alles toe aan de eieren. Neem de klopper van de keukenrobot in je hand en roer de ingrediënten al even kort door elkaar, om te vermijden dat ze verbranden.  
Laat het mengsel gedurende vijf tot tien minuten luchtig opkloppen met de keukenrobot. Het is belangrijk om een stevige, luchtige structuur te krijgen; het beslag mag dus zeker niet te slap zijn. 

Zeef intussen de bloem met de broyage, zodat er geen brokjes in het beslag komen. Voeg de bloem in één keer toe aan de biscuit.  We willen namelijk een luchtige biscuit.
Gebruik nu een handklopper: meng de bloem voorzichtig en zo snel mogelijk in het beslag; ga met de klopper tot aan de bodem van je mengkom. Belangrijk hierbij is om met zo weinig mogelijk bewegingen, zo veel mogelijk te bewegen. Dus niet te lang roeren, want dan wordt de biscuit minder luchtig.  

Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee bakvormen en bak de taarten beetgaar in 20 à 25 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven. Laat de taarten tien minuten op een taartrooster afkoelen, haal ze daarna uit de vorm, en laat verder volledig afkoelen.  

Hazelnoot praliné botercrème 

Maak de hazelnoot praliné botercrème volgens dit recept. Dit is een grote hoeveelheid, je zal dus zeker over hebben. Heb je er niet meteen plannen mee? Geen probleem, je kan de botercrème tot drie maanden invriezen.

De taart moet volledig afgekoeld zijn voor je begint met afsmeren. Snij de twee taarten horizontaal in gelijke helften, zodat je nu vier biscuitlagen hebt. Doe de botercrème op de bovenkant van een eerste laag, wrijf met een paletmes gelijk, en plaats de volgende biscuitlaag er op. Doe nu hetzelfde tot je alle lagen hebt gestapeld. Zorg dat alle lagen even dik gevuld zijn. Smeer ook de boven- en de omranding rijkelijk af met de crème au beurre. Maak alles glad met een paletmes.  

Crunch 

Verwarm je oven voor op 180 graden en meng de rice crispies met de paillette feuilletine. Doe in een ovenschaal en plaats gedurende vijf minuten in de oven. Giet deze daarna in een mengkom, voeg de mycryo toe, en roer alles door elkaar. 
Smelt intussen de chocolade au bain marie en meng daarna onder de crunch. Voeg als laatste de glad geroerde hazelnoot praliné pasta toe en meng nogmaals alles goed met elkaar. 

Neem wat crunch in je handen en plak het aan de omranding van je taart; druk goed aan en zorg dat alles een mooie crunch laag krijgt.  

Afwerking 

Werk je hazelnoot praliné taart met crunch af met klein garnituur of wat suikerdecoratie. Serveer en eet gebak op basis van crème au beurre steeds op kamertemperatuur; dit smaakt veel lekkerder. Smakelijk!

Hazelnoot praliné taart met crunch

Bakken

Op zoek naar meer recepten van cupcakes, koeken, taarten of andere patisserie? Klik dan zeker verder naar de categorie bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *