Patisserie

Ik heb de smaak te pakken! Letterlijk en figuurlijk. Het begon met het maken van cupcakes en biscuittaarten, en intussen heb ik nog andere lekkere patisserie leren maken. Ik ben zo gebeten door de microbe dat ik me zonder aarzelen heb ingeschreven om volgend schooljaar les te volgen aan Spermalie in Brugge. Back to school…spannend!  

Een tijdje terug volgde ik ook een workshop bij Ellen Lammens van L’Atelier Sucré. Ellen is winnares van het VTM-programma ‘De Meesterbakker’ en geeft (privé) workshops patisserie. En wat hebben we geleerd?  

Crème brulée 

Tot voor kort was er maar één iemand die de allerlekkerste crème brulée kan maken: mijn mama. Maar ze krijgt dus concurrentie. Ik had niet gedacht dat het eigenlijk niet moeilijk is om dit lekkere dessertje te maken. En het gebruiken van een vanillestok zorgt voor een extra lekkere smaak. 


patisserie pavlova

Pavlova met frambozengelei 

Ik hoorde het donderen in Keulen toen ik las wat er op de dessertkaart stond. Pavlova? Nog nooit van gehoord. Even online opzoeken, maar de foto’s op het Internet zijn vooral van taarten. De pavlova die ik leerde maken, zijn kleine versies van de taart. Ik vind meringues sowieso lekker, maar nu ik ze zelf kan maken, ben ik verkocht aan deze versie. Meringue + een laagje gesmolten witte chocolade + zelfgemaakte frambozengelei + toefje slagroom geeft een subliem lekker gebakje als resultaat. Zelfs mijn vriend, die geen zoetemond is, is er aan verkocht.  


Brownies 

Eerlijk? De brownies die ik vooral al heb gegeten, komen gewoon uit de winkel. Nog nooit zelf gemaakt. Maar deze workshop bracht er verandering in. En terug helemaal niet moeilijk om te maken. Wist je trouwens dat je brownies tot twee maanden kunt invriezen?  


Chocolate lovers 
brownie 

De zelfgemaakte brownies vormen de basis voor dit receptje. Van de brownies worden reepjes gemaakt en ondergedompeld in een chocoladeglaçage met geroosterde amandelstiften. Daarna komt een chocoladebavarois als topping op de brownie. De smaak kan je vergelijken met een snicker. Een zelfgemaakte snicker.  


Zwarte zoenen

Zwarte zoenen, negerzoen, schuimzoen of negerinnentet. Iedereen kent dit wel. Een zandkoekje opgevuld met eiwitschuim en omhuld met gesmolten chocolade. Na de workshop kreeg iedereen van alle gemaakte dessertjes een paar exemplaren mee. De zwarte zoenen vielen hier zo goed in de smaak dat het laatste exemplaar al op was nog voor ik er erg in had (lees: mijn vriend heeft het laatste exemplaar opgegeten). 


Ook benieuwd naar de recepten?

Hou dan zeker mijn blog in de gaten. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *