Rumtruffels

rumtruffels

Met Valentijn in aantocht zocht ik nog naar iets lekkers om samen met het gezin van te smullen. En dat trof, want ook de les aan Spermalie stond volledig in het teken van Valentijn. We maakten chocoladetaarten met peer, tartelletes ’toblerone’, studentenhaver en rumtruffels. Eén en al chocolade dus.
Graag deel ik het recept van de rumtruffels met jullie. Met dit recept kan je er heel wat maken. Misschien om uit te delen?

Benodigdheden

rumtruffels

Truffels

  • 250 gram boter
  • 190 gram fondant suiker
  • 125 gram hazelnoot praliné pasta
  • 250 gram fondant chocolade
  • 40 gram bruine rum

Afwerking

  • 900 gram chocolade
  • 100 gram cacaoboter/mycryo
  • 500 gram chocolade schilfers

Truffels

Smelt de chocolade au bain marie. Roer de hazelnoot praliné pasta glad en voeg toe aan de gesmolten chocolade. Laat intussen de boter met de fondant suiker luchtig opkloppen met je keukenrobot. Voeg het mengel van de chocolade en hazelnoot praliné pasta toe. Roer alles goed in en laat het mengsel opnieuw luchtig opkloppen. Je krijgt een crème au beurre-achtige structuur. Breng de massa op smaak met de bruine rum.

Doe het beslag in een spuitzak en spuit toefjes van ongeveer 2 à 3 cm doorsnede. Vries de toefjes enkele uren in.
Is het beslag te ‘plat’ laat het dan even afkoelen en klop het geheel terug op. Wanneer de massa te hard is of schift, warm je het mengsel lichtjes op.

Afwerking

De truffels werken we af door eerst de chocolade samen met de cacaoboter au bain marie te smelten. Doe de chocolade schilfers in een ruime kom.
Neem wat van de gesmolten chocolade in je hand en enrobeer of omhul de truffel in de chocolade. Wentel daarna onmiddellijk in de chocolade schilfers en laat verder opstijven.

Variatie

Geen fan van rum? Laat de rum achterwege, dan heb je een gewone botertruffel.
Je kan de rumtruffels niet alleen omwentelen met chocolade schilfers, maar ook met geroosterde amandel schaafsel. Gebruik hiervoor 500 gram amandelschilfers die je gedurende 15 minuten bakt in de oven op 150 graden.

Bewaren

De rumtruffels kan je tot zes weken bewaren in de koelkast. Eet de truffels op kamertemperatuur.

rumtruffels

Bakken

Op zoek naar recepten van koekjes, cupcakes, taarten of andere patisserie? Klik dan zeker verder naar de categorie bakken.

Heb je nog hazelnoot praliné pasta over? Probeer dan eens deze lekkere hazelnoot praliné taart.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *