Voor het eerst naar school

voor het eerst naar school

Onlangs vierden we een nieuwe mijlpaal bij onze kleine meid: ze is 2,5 jaar geworden! En dat betekent de start van een nieuwe wereld: de schoolcarrière. Over een paar weken is het zover: dan trekt onze peuter de deur dicht bij de onthaalmoeder, om vervolgens op 1 september een nieuwe te openen: deze van de schoolpoort. Voor het eerst naar school.

Schoolkeuze

De keuze voor deze school hebben we snel gemaakt. Om zeker te zijn van een plaatsje, maakten we in september vorig jaar een afspraak met de school waar onze grootste voorkeur naartoe ging. Een buurtschooltje waar ook manlief en zijn zus hun schoolse carrière hebben doorlopen. Pure nostalgie voor mijn partner.
We zagen blije kinderen, joviale leerkrachten en een directeur die enthousiast de rondleiding gaf. We kregen – uiteraard – de peuterklas te zien, de twee speelplaatsen, een klasje in het lager onderwijs, de tuin, de eetzaal… Door corona geen opendeurdag, vandaar dat we blij waren met de persoonlijke rondgang. We twijfelden niet lang en na twee weken was onze meid ingeschreven. Een nieuwe mijlpaal. Toen was school nog een ver-van-mijn-bed-show. Intussen zijn de weken en maanden voorbij gevlogen en zijn we nu half de zomervakantie.

Klaar voor de start?

Is onze peuter klaar voor de nieuwe start? We denken van wel. Op alle vlakken en in haar gedrag merken we meer en meer een peutertje in onze mini op: spelen volgens een rollenspel, alles is interactiever, gedrag imiteren en herhalen, liedjes zingen en meedansen, flink knutselen. Ze wordt zelfstandiger: gaat zelf naar het potje, begint zelf kleren en sandalen aan en uit te doen. Intussen is ze ook bij de onthaalmoeder bij de oudsten. Tijd om meer met leeftijdsgenoten op te trekken.

Dat leidt ons naar de volgende vraag: zijn mama en papa er klaar voor? Ik moet bekennen dat ik er de laatste weken veel mee bezig ben. Gaat ze het er leuk vinden? De juf zal toch naar haar omkijken als ze op de speelplaats in de massa van jonge schoolkinderen terecht komt? Gaat ze snel wennen aan de nieuwe situatie? Onze dochter doet nog gemakkelijk dutjes van anderhalf tot twee uur in de namiddag. Ik hoor vaak van mensen dat de eerste weken energie opslorpend zijn. Zal ze volle dagen school aankunnen? Dat ik één van die mama’s zal zijn die aan de schoolpoort een traantje zal wegpinken, dat staat nu al buiten kijf.

voor het eerst naar school rugzak

Voorbereiding

We proberen Mara sinds een paar weken rustig voor te bereiden op de nieuwe situatie. De woordjes ‘juf’ en ‘school’ worden regelmatig benoemd. Jammer genoeg is er nog geen kennismaking geweest tussen onze dochter en de school – door corona, jawel. We fietsen wel af en toe eens langs het schoolgebouw. Al had onze dochter de vorige keer meer interesse in het beloofde ijsje en mochten we, onder de woorden ‘Mara niet school’, snel terugkeren. Intussen weten we dat juf Melanie zich zal ontfermen over de allerkleinsten, en brengen we haar naam regelmatig ter sprake. Juf Melanie voorziet eind augustus een peuter wenmomentje. Dat helpt ook wat mee in de voorbereiding.

Wat verder helpt om je kind voor te bereiden op deze nieuwe situatie is het samen uitkiezen van de schoolspullen: een rugzak, drinkfles, lunch box en snackdozen. Laat je kind zelf kiezen en leg uit dat dit mag meegenomen worden naar de klas. Zet de schooltas een paar dagen voor de start van het nieuwe schooljaar al in het zicht en maak daags voordien samen de rugzak klaar. Praat er niet té veel over, want we willen niet dat de kinderen het al beu gehoord zijn nog voor ze een eerste voet op het schoolterrein hebben gezet.

voor het eerst naar school

Beeldmateriaal

Gebruik beeldmateriaal om je kind uit te leggen wat een schooldag en klas inhoudt. Hierbij enkele tips:

  • Lees samen boekjes over naar school gaan.
  • Gebruik de kalender van Kind & Gezin waarbij je met je peuter aftelt naar het nieuwe schooljaar.
  • Van onze school kregen we bij inschrijving een vertelkaart mee: een tekening van wat er allemaal in een peuterklas te doen is. Niet alleen handig in de voorbereiding, maar ook om een gesprek aan te gaan met je peuter op het einde van de schooldag.
  • Op dezelfde vertelkaart staat ook het verloop van de ochtend thuis getekend: opstaan, zich wassen, nog even spelen, ontbijten.
  • Laat je zoon of dochter een tekening inkleuren die met school te maken heeft.

Het is niet alleen belangrijk dat de kleine spruit voorbereid wordt op de nieuwe grote stap, maar ook jezelf als ouder. Heb je op al je vragen een antwoord gekregen? Het schoolreglement en de infobrochure helpen je vast verder. Of misschien ken je een andere ouder van wie zoon- of dochterlief er school lopen. Ook op de websites van Kind & Gezin en Klasse vind je meer informatie terug.

Ontspan

Vooral een boodschap voor de mama’s (en mezelf): ontspan, relax. Het komt allemaal goed. Ik ben me er van bewust dat het een grote verandering zal zijn en dat het wennen wordt. Zowel voor onze kleine meid als voor ons. Wennen aan een ander ritme, een nieuwe situatie, een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. En terwijl ik dit aan het bloggen ben, denk ik vooral: wat vliegt de tijd. Tempus fugit. Binnenkort gaat mijn kleine baby voor het eerst naar school.

Mijlpaalkaarten

Verwacht je binnenkort een kleine spruit of ken je iemand die zwanger is? Maak dan zelf mijlpaalkaarten. Voor elke vermaanddag maakte ik tijdens het eerste jaar na de geboorte van mijn dochter een gehandletterde mijlpaalkaart. En dat leverde leuke foto’s op. Klik hier om te lezen hoe je zelf mijlpaalkaarten kan maken.

mijlpaalkaart

Meer lezen?

Voor meer artikels over baby en momlife klik hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *