Het eerste schooljaar

Het eerste schooljaar

Het leek alsof het nog maar gisteren was: de allereerste schooldag op 1 september. Vorig jaar blogde ik nog over de nieuwe mijlpaal die er aan zat te komen, voor het eerst naar school: het einde van het onthaalmoeder-tijdperk en de start van de schoolse carrière. De weken en maanden zijn voorbij gevlogen en intussen zit het allereerste schooljaar er op. De deur van de peuterklas wordt dichtgetrokken, klaar voor verdere (school)avonturen.

Groeien

Je kan wel zeggen dat het een jaar was van volop groeien en openbloeien. Onze dochter werd (nog) communicatiever, leerde in een onbekende omgeving heel wat nieuwe mensen kennen en sociale contacten leggen. Ze is gegroeid in haar cognitieve en praktische vaardigheden.
De babyfase ligt al een tijdje achter ons en intussen maakte de kleine peuter plaats voor een zelfstandige kleuter. Een nieuwe mijlpaal.

Een woonkamer vol knutselwerkjes

De juf maakte van haar klas een gezellige, maar vooral een stimulerende en educatieve omgeving. In verschillende leerhoeken vinden de peuters voor elk wat wils: een poppen speelruimte, leeshoek, knuffelhoek om even uit te rusten, technische hoek…

Week na week zorgden de peuter- en de zorgjuf, samen met klaspop Jules, voor een gevarieerd en leerrijk lesprogramma. Op zondagavond verscheen er vaak een weekbrief met het thema van de komende tijd in onze mailbox. Er werd steeds gewerkt rond taal, sociale vaardigheden, beweging, beeld en zelfs wiskunde.

De woonkamer hangt vol leuke knutselwerkjes en tekeningen uit de klas. Liedjes en versjes, die wij nog kennen uit de eigen schooltijd, worden thuis meegezongen. En spelletjes uit de ‘oude doos’ keren terug. Al is ‘zakdoekje leggen’ met ons drietjes vast minder leuk dan met de kinderen uit de klas.

Bedankt juf

Het welslagen van dit schooljaar is vooral te danken aan de juf! Een school is een school, een klas een klas, een leerkracht een leerkracht… maar niets is minder waar. Elke school heeft zijn eigenheid en waarden waarvoor ze staan. Wij kozen voor een kleine school, een ‘buurtschool’, waar persoonlijk contact belangrijk is.

Van ’s morgens tot ’s avonds stond de juf met een glimlach op het gezicht klaar voor ‘haar’ kinderen en de ouders. Het persoonlijke contact met de juf stellen we op prijs. Had je een vraag of bezorgdheid, dan konden we een mail of berichtje sturen. Met de foto’s op de website genieten wij mee. Intussen werd er een Facebookgroep opgericht voor de ouders van alle kindjes uit de peuterklas. Leuk om zaken te delen, te vragen en contact met elkaar te blijven houden tijdens.

Terugblik

We blikken terug op een geslaagd schooljaar. Een jaar vol leren en spelen, nieuwigheden ontdekken, vriendschappen creëren, knutselen, zingen, de blik verruimen en grenzen verleggen. Ook voor ons als ouders. Klaar om er volgend jaar terug in te vliegen, maar eerst nog genieten van de welverdiende vakantie.

Meer lezen?

Voor meer artikels over baby en momlife klik hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *