De tijd vliegt… tempus fugit

Het is een cliché, maar het is wel zo. Eens je kinderen hebt, lijkt de tijd sneller te gaan dan voordien. Voor je het weet is je boreling een kleine baby. Van kleine baby naar grote baby, naar kleine peuter en zo groeit en bloeit de kleine spruit verder.  

Ook al is je kindje nog maar een paar maanden oud, je denkt toch vaak: “waar is de tijd gebleven?”.  

Dagboek

Om alles vast te leggen en zelf niets te vergeten, besloot ik om een dagboek aan te leggen voor mijn kleine meid. Ik schrijf er de leukste gebeurtenissen in, de mijlpalen, de ervaringen, de nieuwigheden… Het is leuk om het schriftje te doorbladeren: het eerste groentepapje, de uitstapjes, onze eerste reis, de eerste dagen bij de onthaalmoeder, de logementjes, wat ons Mara op dat moment kan…   

Leg vast op foto

Niet alleen verandert dat kleine mensje van gedrag, maar ook in handelingen en uiterlijkheden. In het eerste jaar maakte ik elke dag minstens één foto van mijn dochter. Of een filmpje van de eerste geluidjes, de eerste keer kruipen en stappen. Zelfs van het gehuil, want dat verandert ook.  

Mijlpalen

Mijn dochter is geboren op 08 januari 2019. Vorig jaar maakte ik op elke vermaanddag een foto van haar, samen met een gehandletterd bordje. Ik zorgde telkens voor een ander decor. En elke maand kregen mijn vrienden en familieleden één van deze mooie foto’s.

Je kan voor heel wat gelegenheden mijlpaalkaarten gebruiken: het eerste lachje, de eerste tand, de eerste nacht doorslapen. Klik hier voor meer informatie rond het maken van eigen mijlpaalkaarten.

Een doos voor de toekomst

Deze leuk tip kreeg ik te horen van de fotografe die onze new born fotoshoot heeft gedaan. Zij heeft voor haar dochter een doos gemaakt met allerlei spullen die ze verzameld had tijdens haar eerste levensjaar. En op de leeftijd van zestien jaar mag zij deze doos openen. Maak de doos vooral persoonlijk. Enkele ideeën om de doos te vullen:

  • Het patiëntenbandje van je baby
  • Een tijdschrift uit de geboortemaand of het geboortejaar
  • De eerste wenskaarten voor je baby
  • De eerste pasfoto
  • Een persoonlijke brief geschreven voor je baby tijdens of na de zwangerschap

Een papieren tijdscapsule

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik van één van mijn beste vriendinnen een heel leuk cadeau: een papieren tijdscapsule. Een boekje vol brieven aan mijn baby. Je schrijft over de dag waarop je kleine spruit is geboren, over haar eerste huis, de eerste indruk, over wat ze moet weten over haar mama… Als je de brief hebt geschreven, plak je ze toe als een enveloppe en noteer je wanneer je ze hebt verzegeld, maar ook wanneer je kind de brief mag openen. Schrijf nu, lees later, bewaar voor altijd. Leuk toch?

Met al deze tips kan je de voorbijgevlogen tijd toch nog een beetje vast houden.

En koesteren!  

Lees hier meer over baby & momlife. Dit artikel werd intussen gepubliceerd op Mama Baas.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *