Ons reisverhaal: Serfaus

Ons reisverhaal: Serfaus

Onze jaarlijkse zomervakantie brengt ons terug naar het prachtige Oostenrijk. Deze keer trekken we niet naar Mayrhofen, waar we het avontuur van de eerste bergwandeling met onze kleine meid beleefden. Onze bestemming deze vakantie: Serfaus.
Ik moet toegeven dat ik toch wel wat bedenkingen had toen we onze slaapplaats in dit dorpje reserveerden. Zal het er wel even kindvriendelijk zijn als in Mayrhofen? Zal onze peuter van 2,5 jaar er met hartenlust kunnen ravotten en spelen? Ik kan je alvast nu al zeggen: vanaf dag één waren mijn verwachtingen overtroffen. Kindvriendelijker zal je in Oostenrijk, denk ik, niet vinden. Of zoals het toeristenbureau van Serfaus-Fiss-Ladis het zelf omschrijft: welkom in het familieparadijs van de Alpen. Lees hier ons reisverhaal over Serfaus.

Serfaus

Serfaus is een kleine gemeente gelegen in deelstaat Tirol. Samen met de nabijgelegen gemeenten Fiss en Ladis vormt het een toeristisch wintersportgebied, dat ook in de zomer heel wat toeristen lokt. In totaal zijn er meer dan 60 skiliften te vinden in verschillende soorten: stoeltjesliften, sleepliften en gondelliften. En van deze laatste maakten we bijna dagelijks gebruik. Voor de toeristen die in één van de gebieden Serfaus-Fiss-Ladis verblijven, zijn de liften gratis.

Typerend aan Serfaus is het autoluwe centrum. Enkel autoritten van en naar je verblijf op de aankomst- en vertrekdag zijn toegestaan en indien je de auto nodig hebt voor een uitstap buiten het gebied. Voor de rest zie je enkel wagens rijden van de locals. Dit betekent veel voetgangers op de straten tot zelfs spelende kinderen en jongeren die zich amuseren met hun skateboard. Doordat er in en rond Serfaus zoveel te beleven valt, hebben we geen enkele keer gebruik gemaakt van onze auto.

Niet alleen draagt het voetgangersvriendelijke Serfaus bij aan de kindvriendelijkheid, in het centrum vind je ook leuke en goed onderhouden speelpleinen waar kleine en grotere kinderen zich kunnen uitleven.

Serfaus is een kleine gemeente waardoor alles op wandelafstand is: winkels, hotels en appartementen, en de kabelbanen. Wie zich binnen de gemeente snel wenst te verplaatsen, kan gebruik maken van de Dorfbahn Serfaus, een ondergrondse kabelspoorbaan met vier haltes die enkel Serfaus doorkruist.

Wandelen in de bergen

Een geslaagde vakantie voor ons is er eentje van wandelen in rust en natuur, en met speelmogelijkheid voor onze kleine peuter. En waar anders dan in Oostenrijk vind je al deze aspecten. De wandelingen zijn soms pittig, maar één blik op de Alpen en je kan er weer tegenaan.
De wandeltochten combineer je met een tussenstop aan één van de vele speelparken. En dat is een troef, want onze dochter had niet altijd evenveel zin om te wandelen. Met de woorden ‘moeilijk’, ‘gaat niet’ werd onze prinses meegetroond in de wandelzak, tot er een speelpark tevoorschijn kwam. Dan kon het niet snel genoeg gaan.
Het leuke aan de bergwandelingen in Serfaus-Fiss-Ladis zijn de thema’s die er aan verbonden zijn, zoals de zintuigenwandeling Six Senses.

Op avontuur met piraten

Er valt zoveel te doen, te ontdekken, en te beleven in Serfaus, en allemaal op kindermaat. We hebben zelfs nog maar een deeltje gezien en gedaan van wat er te ervaren valt. Eén ding is zeker: kindvriendelijkheid troef en het gezin staat centraal. Plezier voor jong en oud dus.
Voor de durvers zijn er mountainbike routes, een bikepark, rodelbanen en een death-ride parcours. De allerkleinsten kunnen speurneuzen met drie avontuurlijke wandelroutes: een piraten-, heksen- en onderzoekerspad.

Wij waagden ons aan de stoere piratenwandeling. Een ontdekkingstocht van een kleine twee uur die ook buggytoegankelijk is. Volg het avontuur van kapitein Pepper en zijn matroos Chili. Onderweg kom je verschillende tussenstops tegen met leuke raadsels en opdrachten voor de kinderen. Krijg je de schatkist open? Kan je alle vissen tellen die ontsnapten uit het net van matroos Chili? Durf je het piratenschip van kapitein Pepper betreden en mee aan het roer staan? Schip ahoi! Bekijk het filmpje van de toeristische dienst over de avontuurlijke wandelingen via deze link.

Tip

Haal de gids met de verhalen, raadsels en stickers over de drie wandelingen bij de toeristische dienst of aan de kassa van de kabelbaan.

Ons reisverhaal: Serfaus

Spelen en ontdekken

Dat er veel te beleven valt, is een understatement. Naast het wandelen, maken we graag tijd om te spelen. Breng zeker een bezoek aan Murmliwasser, waarbij de bergmarmot centraal staat en terug te vinden is in speeltoestellen. Een tip: stop zeker zwem- of reservekledij in de rugzak. Ravotten in het zand, spelen in het water… het kan allemaal.
Voor onze dochter was het Zomerfunpark één van de toppers van onze vakantie. Je kan het niet beter omschrijven dan een mini pretpark in openlucht waar jong en oud zich kunnen uitleven: een ritje op de pony’s (hét hoogtepunt voor onze dochter), speeltuin met zandbak, kinderboerderij, trampolines… Voorzie maar een paar uurtjes om alles te ontdekken. Hou er wel rekening mee dat het er druk kan zijn.

Verblijf

We verbleven in het familiehotel Garni Lawens op zo’n vijf minuten wandelen van de kabelbanen in Serfaus. Een groot hotel, maar ook hier kindvriendelijkheid troef. En dat start al bij de uitbaters en het personeel. Je voelt je er meteen welkom. Kinderen kunnen zowel buiten als binnen spelen. En met de uitgebreide maar vooral verzorgde ontbijttafel start je de dag alvast goed.

Meer info

Heb je plannen om op vakantie te gaan in Serfaus-Fiss-Ladis? Raadpleeg zeker de Nederlandstalige website. Je vindt er informatie terug over de plaatselijke accommodaties, de verschillende parken en wandel- en mountainbikeroutes.

Meer lezen?

Van plan om naar Mayrhofen in Oostenrijk te gaan? Lees hier ons reisverhaal na met tips over op vakantie naar de bergen met jonge kinderen.
Voor meer artikels over baby en momlife klik hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *