Creatief atelier

paint_creatief atelier

Een aantal jaar geleden volgde ik volwassenonderwijs; een opleiding om mijn creatieve kant verder te ontplooien. Ik volgde twee jaar de cursus creatief atelier en daarna een jaar tekenen en schilderen.
Het leuke aan de basiscursus creatief atelier was de diversiteit aan klassieke en moderne technieken, en het werken met zowel natuurlijke als niet natuurlijke materialen. Wat kwam er zoal aan bod? Vilten, mozaïeken, glaskunst, kalligrafie, drukmethodes, keramiek… Het zijn ook technieken die minder gemakkelijk thuis worden gedaan. Enerzijds omdat het niet altijd even simpel was, anderzijds omwille van het materiaal dat je er voor nodig hebt. Denk maar aan een oven om keramiek in te bakken.
Na de cursus creatief atelier twee keer te hebben gevolgd, deed ik de opleiding tekenen en schilderen. Tekenen bleek minder in mijn interesseveld te liggen – en nog minder binnen mijn kunde. Met schilderen kon ik me dan wel weer uitleven.

Is alles mooi of goed gelukt? Neen, zeker niet. Maar het ging vooral om het proces, het leren en intussen de ontspanning.

Keramiek

De schaal is uit keramiek gemaakt en werd beschilderd met glazuur. Handig als schaaltje voor sleutels.
Het vaasje werd met rolletjes klei opgebouwd, gebakken en geglazuurd.

Beeld in textielverharder

De eerste keer dat ik een dergelijk beeld maakte, trok de Jules (zo noemde ik mijn beeld) op niet veel. Maar over deze butterfly lady ben ik wel tevreden.

beeld in textielverharder

Schilderen met olieverf

Dit schilderij werkt gemaakt aan de hand van een afbeelding uit een krant. Maar niet door de foto vlak voor mij te leggen en na te schilderen. De opdracht was om de afbeelding ondersteboven te leggen en zo te leren kijken naar lijnen en contouren in plaats van naar de figuren van de fietser, lantaarnpaal en gebouwen. Toch mooi gelukt, niet?

schilderen met olieverf - fietser

Schilderen op doek

Ik hou van roze-rode-paarse tinten. En zoals ik al eerder in het artikel ‘plant een geboorteboom‘ schreef, is de Japanse kerselaar mijn lievelingsboom. Dus ook dit moest toch wel eens op doek verschijnen.

Schilderen op zijde

Niet alleen schilderde ik op een zijden doek, maar maakten we ook van een gewone sjaal iets mooiers.

Schilderen op paneel met papier mache als reliëf

Met papier mache maakte ik eerst een boom in reliëf. Nadien werd alles beschilderd in roestbruine tinten.

Bij de onderste afbeelding werd het iets groters gezien. Op een groot paneel maakte ik een aards landschap.

Schilderen op paneel met papier mache als relief
Reliëf - creatief atelier

Mozaïek

Mozaïeken vind ik persoonlijk heel leuk om te doen. Deze houten boekenplank veranderde ik in een wandkapstok. Achterliggend idee bij deze kapstok is Park Gaudi in Barcelona, met de kleurtjes en welvingen.

Glasjuwelen

Wat was dit leuk om te doen: eigen juwelen maken. Oorbellen, halssnoeren en zelfs ringen. Bij deze techniek van glasfusing werd gebruik gemaakt van een HotPot.

Tiffany techniek: glas snijden en lassen

Het lijkt een simpel vlindertje, maar het is geen gemakkelijke techniek. Chapeau voor de personen die een Tiffany lamp kunnen maken.

tiffany techniek - glas snijden en lassen - creatief atelier

Linosnede: maken van een ets en drukken op zelfgemaakt papier

Niet simpel om te maken, maar wel een leuke uitdaging. Je kan het een beetje vergelijken met je eigen stempel maken.

Lino-snede: een ets maken en afdrukken op eigen handgeschept papier - creatief atelier

Andere creaties

Benieuwd naar andere creaties? Klik hier om verder te kijken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *