Mojito

mojito benodigdheden

Deze keer geen recept van taart, koeken of ander gebak, maar van een cocktail. Omwille van de corona maatregelen, en dus de tijdelijke sluiting van de horecazaken, zit een bezoekje aan onze favoriete cocktailbar er voorlopig niet in. Dat bracht ons op het idee om thuis zelf aan de slag te gaan. Het weekend zetten we dan ook graag in met een zelfgemaakte mojito, een Cubaanse cocktail bestaande uit verse munt, limoen, rietsuiker, bruisend water en rum.

Benodigdheden

Om een cocktail te maken, heb je enkele zaken nodig. Een mojito serveer je best in een longdrinkglas met stevige basis. Om de ingrediënten aan te stampen, gebruik je een cocktailstamper – of ook wel muddler genoemd. Ook een lange (bar)lepel is handig bij het maken van een versbereide cocktail.

Dit zijn de ingrediënten voor één mojito.

mojito
  • 1 limoen
  • 2 koffielepels rietsuiker
  • Enkele blaadjes munt
  • 4 cl bruine of witte rum
  • 5 à 6 ijsblokken
  • 5 cl bruisend of soda water

Aan de slag

Was de limoen, doe de uiterste helften er af en snij in kleine partjes. Doe de limoenpartjes in het cocktailglas en voeg er de rietsuiker aan toe.
Gebruik meer rietsuiker als je de mojito zoeter wilt. Pers met een cocktailstamper het sap uit de limoenpartjes en los zo ook het rietsuiker in het sap op.

Wrijf de bovenkant van je glas in met wat muntblaadjes. Zo zit de smaak al een beetje in het glas. Voeg een viertal takjes munt toe, of meer indien je dat wenst. Roer alle ingrediënten met een lange lepel om in je glas. Op die manier wordt de suiker en het sap overal goed opgenomen. Voeg daarna de bruine rum toe: bruine rum is een stuk uitgesprokener van smaak door de kruidige aroma’s. Dit maakt de mojito iets pittiger. Je kan uiteraard ook witte rum gebruiken, die nogal zoet is.

Om je mojito te maken kan je volle ijsblokken gebruiken, maar nog beter is gecrunchd of gepileerd ijs. In dat geval heb je toch zeker vijf à zes ijsblokken nodig. Crunch het ijs in de blender, maar niet te lang. Zeer fijn ijs smelt namelijk rapper, dus de blokken mogen gerust wat grover zijn.
Voeg het ijs toe aan je mojito en doe er het bruisend water bij. Roer nogmaals met de lange barlepel om. Voeg meer water toe als je de mojito minder straf wilt.

Voeg een roerder en rietje toe aan je mojito en werk af met een takje munt. Smaakt heel verfrissend op een zwoele zomeravond, maar ook in de winter kan deze verfrissende cocktail smaken. Nog een lekkere bruscetta of nootje er bij, en de setting is compleet. Laat het smaken!

cocktail

Heb je nog wat ingrediënten over? Verwerk ze dan in een lekkere mojito cupcake.

Gerelateerde artikels

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *