Kraambezoek of babyborrel?

Kraambezoek

De laatste maanden van de zwangerschap waren voor ons een drukke periode: de laatste afwerkingen aan de bouw van ons nieuw stekje, verhuizen, intussen verder alles installeren en ons settelen. En ook hoogzwanger zijn. Ik vond geen energie meer om nog een babyborrel praktisch uit te werken. En ik moet ook eerlijk toegeven dat ik niet wist hoe er aan te beginnen. Dus opteerden we voor kraambezoek. In het ziekenhuis viel het bezoek heel goed mee. Ik had gedacht dat het een drukte van jewelste zou zijn, maar dat was verre van het geval.

Gelukkig hield al het thuisbezoek zich aan ons verzoek om vooraf te verwittigen bij een bezoekje. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de kraambezoeken met momenten lastig en vermoeiend waren. Vooral de eerste weekends na thuiskomst met onze kleine spruit kregen we veel mensen over de vloer. Als het kon, trachtte ik het bezoek samen te laten komen. Dit kan je doen voor mensen uit dezelfde familie of vriendengroep.  

Type bezoekers

Ik merkte dat er verschillende types van bezoekers zijn.  

  • De laatkomers. Hierdoor moet je je volgende bezoek verwittigen dat ze best iets later komen. Je structuur van verzorgen en borstvoeding geven wordt nu wat in de war gebracht. 
  • De plakkers. Het is zeker niet zo dat kraambezoek in tijd moet afgebakend worden. Ik ga er van uit dat het gezond verstand wordt gebruikt en bezoek wel weet wanneer het tijd is om terug naar huis te gaan. Maar jammer genoeg snapt niet iedereen dat en blijven mensen soms tot laat of gewoon lang.  
  • De helpers. Hoe fijn, zeker vlak na je bevalling, als mensen aanbieden om te helpen met opruimen. Je schoonzus die spontaan lekkere soep meebrengt. Je beste vriendin die voorstelt om te helpen met het opplooien van de was. De ouders die porties eten meebrengen voor in de diepvries.  
  • De uitgestelde bezoekers. Bezoek die een aantal weken of maanden na de geboorte op bezoek komen. Dit maakt de eerste weken minder druk. Mooi meegenomen. 
  • De hoestende of niezende bezoeker. Heel vervelend en moeilijk om luidop te zeggen dat je eigenlijk wou dat die persoon het bezoek had afgebeld. Ik durfde dan wel te zeggen dat ik liever niet had om mijn baby vast te nemen.

Tips bij kraambezoek

  • Ga niet onaangekondigd op bezoek. Spreek op voorhand af en schik je naar de wensen van de ouders. Stel hen ook gerust dat als het bezoek niet goed uitkomt, ze de afspraak kunnen verplaatsen. Hou je aan het afgesproken moment: kom niet te vroeg, maar ook niet te laat.  
  • Blijf niet te lang. Misschien hebben de kersverse ouders al een drukke (bezoek)dag of een slechte nacht achter de rug en willen ze wel even rust met elkaar.  
  • Bied hulp aan, al is het maar de tafel met de vuile glazen of lege kommetjes helpen opruimen. Dit zal de mama zeker appreciëren.  
  • Ben je ziek of voel je je niet goed? Blijf dan thuis en verplaats de afspraak. Een pasgeboren baby heeft weinig weerstand. Was ook steeds de handen als je de kleine spruit wil vast houden.  

Babyborrel: voordelen

Het voordeel van een babyborrel is dat al je bezoek op hetzelfde moment komt. Hierdoor zijn de kraambezoeken thuis beperkter. Plan de babyborrel niet te vroeg na de geboorte in, maar ook niet te laat. Anders is de kans groot dat mensen zowel bij je thuis langskomen als op het feest. 

Zoals je leest, beide hebben hun voor- en nadelen. Maak vooral zelf met je gezin de afweging en doe vooral waar jij je als kersverse mama het beste bij voelt.

kraambezoek of babyborrel: de champagne is must

Meer in Baby & Momlife. Dit artikel werd intussen gepubliceerd op Mama Baas.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *