Kletskoppen

kletskoppen

Kletskoppen: zeer dunne, knapperige koekjes die verslavend lekker zijn. Of lekker verslavend? Ook niet-zoetgebekten gaan overstag bij het proeven van deze koekjes.
De naam ‘kletskop’ komt door de bereidingswijze die wordt gebruikt: hoopjes deeg worde op de bakplaat gelegd en vervolgens plat gemaakt met een natte lepel. En van al dat ‘kletsen’ komt dus de naam kletskoppen.
En misschien heb je wel al gehoord van Brugse kletskoppen? Zowel Brugge als Veurne staan voor deze koekjes gekend.

Ik had er nooit echt bij stil gestaan hoe kletskoppen worden gemaakt. Tot ik het recept in handen kreeg van onze chef patisserie van Spermalie. Deze keer geen les in Brugge zelf, maar wel thuisonderwijs. Aan de slag dan maar!

Benodigdheden

kletskoppen
  • 150 gram boter
  • 325 gram bruine cassonade
  • 225 gram suiker
  • 150 gram amandelpoeder
  • 5 gram zout
  • 250 gram bloem
  • 150 gram water

Tip

In plaats van water kan je ook sinaasappelsap met zeste gebruiken, maar bijvoorbeeld ook sterke koffie.

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaten met bakpapier.

Zorg dat de boter zeer mals is, maar zeker niet gesmolten. Ik plaatste de boter enkele seconden in de microgolf en stelde zo voorzichtig bij.
Voeg de bruine cassonade, de witte suiker en de amandelpoeder toe aan het botermengsel en meng alles goed met elkaar.
Voeg de bloem toe, meng kort in, en doe daarna het water er bij. Zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.

kletskoppen uit oven

Doe het beslag in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond. Spuit kleine toefjes op het bakpapier, maar let op: zorg dat het gespoten beslag niet te dicht bij elkaar en niet te dicht aan de rand van de bakplaat komt. Het beslag loopt namelijk goed uit. Eventueel kan je ze plat maken met een natte lepel. Dit heb ik zelf niet gedaan, wat ook niet nodig bleek te zijn.

Bak de kletskloppen ongeveer 8 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn en de suiker gekaramelliseerd is. Hou de koekjes goed in de gaten; ze kunnen snel verbranden.

Bewaar de kletskoppen in gesloten koekjestrommel. Geef je ze graag cadeau? Stop ze dan in een micazakje.

kletskoppen klaar

Bakken

Op zoek naar recepten van koekjes, cupcakes, taarten of andere patisserie? Klik dan zeker verder naar de categorie bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *