Wentelteefjes

wentelteefjes

Wentelteefjes, verloren brood of ook wel gewonnen brood. Drie synoniemen voor hetzelfde ontbijt van sneetjes brood geweekt in een mengsel van ei en melk, en daarna gebakken in de pan. Ideaal trouwens als je enkele sneetjes oud brood hebt.

Het is me een raadsel wat de benamening ‘wentelteefjes’ precies betekent, dus raadpleegde ik Wikipedia. Blijkbaar is er onduidelijkheid over de herkomst van het woord wentelteefje. In de 18de eeuw stond dit gerecht onder ‘gewend brood’ in het kookboek ‘De volmaakte Hollandsche keukenmeid’. Oud, en uiteraard niet-beschimmeld brood, werd niet weggegooid, maar kreeg een nieuwe bestemming met dit recept.

Benodigdheden

wentelteefjes - brood
  • Enkele sneetjes oud brood
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • Boter
  • Verschillende soorten suiker
  • Kaneel (optioneel)

Aan de slag

Zorg zeker dat je brood al wat oudbakken is. Bij vers brood wordt het resultaat te zompig, wat uiteraard niet lekker is om te eten.

Doe de korsten van het brood en snij de sneetjes in gelijke delen. Klop de eieren met een vork op in een diep bord en meng de melk er goed door.
Verwarm intussen een pan op middelhoog vuur en laat een klontje boter smelten.
Leg een sneetje in het eieren-melk mengsel. Dompel de beide kanten goed in het bord. Bak enkele sneetjes in de pan, langs beide zijden, zodat ze licht bruin zijn.

Wentelteefjes eet je meteen op. Strooi er wat kristalsuiker, bruine suiker, bloemsuiker of wat kaneel over.

wentelteefjes

Bakken

Zoek je nog inspiratie voor een ontbijt? Kijk dan zeker verder op de blog in de rubriek bakken of neem een kijkje in bij lunch & dinner.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *