Crème brulée

crème brulée

Ook zo verlekkerd op crème brulée? Met dit dessertje kan je me zeker bekoren. En helemaal niet moeilijk om te maken. Het recept dat ik graag maak, komt van L’Atelier Sucré

Benodigdheden

  • 80 cl volle melk 
  • 70 gram suiker 
  • Een halve vanillestok 
  • 100 gram dooiers (dat is ongeveer 5 eitjes) 
  • 290 cl room van 35% 
  • Enkele eetlepels rietsuiker 

Verwarm de oven voor op 95°C op de stand warme lucht.  

Split het vanillestokje in twee, langs de lengte. Schraap met het punt van je mes de zaadjes er uit. Smijt de zaadjes niet weg, want je roert dit samen met de vanillestok in de bereiding (zie hieronder).

Kook de melk, de suiker en de vanille. Je kan dit eventueel een uur laten intrekken. Indien je dat doet, verwarm je de melk nadien terug op vooraleer je dit op de eidooiers giet.  

Meng de dooiers en de room met een handklopper, zonder lucht in te kloppen. Giet de warme melk op de dooiers en de room, en meng goed. Dit doe je al roerend, zeker niet opkloppen. Zeef daarna de massa en verdeel het mengsel over de potjes.

Bak de crème brulée 25 tot 60 minuten. De baktijd hangt af van de diepte en doorsnee van de potjes. Een potje van ongeveer 12 cm diameter heeft een baktijd nodig van 60 minuten.  

Schud regelmatig aan de potjes: wanneer de crème brulée niet meer golft, maar lichtjes trilt, mogen de potjes uit de oven.  

Laat de crème brulée afkoelen en bestrooi met wat rietsuiker. Brand daarna met een gasbrander of plaats de potjes even onder de grill om een krokant korstje te bekomen. De gasbrander zet je op een lage stand. Hou ook afstand tussen de gasbrander en de potjes. Het grillen doe je maximum één uur op voorhand. Serveer onmiddellijk.

Tip: crème brulée is heel lekker in combinatie met een bolletje vanille-ijs

Smakelijk!

Lees verder in Patisserie

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *