Voor het eerst naar het strand

het stand - baby

Ik zou liegen als ik zeg dat mijn intussen 18 oude maanden kleine meid nog niet eerder naar het strand is geweest.
De eerste keer was ze ongeveer zeven maanden oud. Ik waagde me toen met buggy en baby over een strookje zand, waar we de eerste strandervaring opsnoven. De foto’s herinneren er ons aan dat ze het strand en zand van wel heel dichtbij heeft gezien. Mijn dochter kon toen nog niet zelfstandig zitten en dat was mama even vergeten, want de kleine meid rolde met haar snoetje in het zand. Ah ja, weer een ervaring rijker. Zowel voor haar als voor mij.

voetjes met het zand

Wemeldinge

Twee weken geleden trokken we er een weekendje op uit naar Nederland. Onze tussenstop: Wemeldinge. Watte? Wemeldinge. Ik had er tot drie jaar geleden zelf nog nooit van gehoord.
Wemeldinge is een dorp in de provincie Zeeland en ligt aan de Oosterschelde. Ze hebben er dus zand en water, in mijn ogen de zee. We gaan het niet moeilijker maken dan het is.
Vrienden van ons zijn dorpbewoners van Wemeldinge en gezien het op onze route lag, was het niet meer dan logisch om er te stoppen.
Het mooie, warme weer was een uitlokkende factor om even op het strand te vertoeven en minstens de voetjes in het water te steken.

Oei, en nu?

Met papa aan haar zijde werden de eerste stapjes in het water gezet. Verbouwereerd keek onze kleine meid ons aan. De voetjes zakten in het natte zand weg, in het toch wat koude water, en dat was iets wat ze nog niet kende. Ze keek naar haar voetjes en daarna naar ons. Niet goed begrijpende wat dit nu allemaal betekende.
Toen we het wat speelser aanpakten, begon onze dochter het al iets leuker te vinden. Zeker met haar klein gietertje in de hand.

het stand voetjes in het zand

Zand, zand, zand

Voor papa was het al snel genoeg. Het strand werd ingeruild voor een terrasje. Maar niet voor ons: grote vriendin Charlotte, mijn dochter en ikzelf besloten nog wat verder van het mooie weer te genieten.

De strandhanddoeken werden zandvrij gemaakt. Toch voor even. Mijn dochter vond mijn exemplaar spuuglelijk en besloot plaats te nemen op de mooiere zandvrije versie van grote vriendin Charlotte.

Het strandemmertje, schopje en gietertje werden er bij gehaald. Er werden zandfiguurtjes gemaakt, emmertje vol en emmertje leeg. Er ging geen zandkorrel verloren.

Mijn peutertje maakte zonder woorden duidelijk dat het een beetje lastig begon te worden. Ze voelde zich zo comfi in het zand dat ze zich neerlegde om een beetje te rusten. Mocht ik haar laten doen, dan was ze zo in slaap gevallen. Maar liever niet, haar dutje mocht ze doen in haar buggy terwijl mama, papa en de vrienden konden bijtanken.

Conclusie: zowel voor ons ouders als voor de kleine meid een hele leuke nieuwe ervaring rijker. Spetteren – vooral met de voetjes – in het water en daarna ravotten in het zand.

het strand - spelen

Tips

Ga je er op uit met je kleine spruit en trek je het strand op? Dan geef ik graag deze tips met je mee.

 • Vergeet de zonnecrème en het zonnehoedje niet; bescherm je kind tegen de zon.
 • Vergeet ook de zwempamper niet. Of er kan misschien iets anders uit de zee gevist worden.
 • Gaat je kleintje iets dieper in het water? Zorg dan dat je zwembandjes mee hebt. Ook een leuke zwemband kan voor extra pret zorgen.
 • Laat je kindje eventueel UV-beschermende kleding dragen.
 • Zorg dat je een flesje water bij de hand hebt en laat je kleintje voldoende drinken. Het spoelt ook de smaak van het zoute zeewater weg, handig.
 • Naast drinken doe je best ook een vieruurtje mee. Als ik een tip mag geven: geef het fruit of koek in kleine stukjes. Laat de baby of peuter zijn/haar stukje in het zand vallen, dan heb je nog wat lekkers achter de hand.
 • Doe eventueel een extra flesje water mee om overtollig zand in het gezicht en van de handen te spoelen.
 • Vertoef je enkele uren op het strand? Zorg voor voldoende schaduw. Bijvoorbeeld door een (pop-up) strandtent mee te doen.
 • Doe wat speelgoed mee: een emmer, schopje, gietertje, meer moet dat niet zijn.
 • Hou je kleine spruit goed in de gaten en hou het veilig, maar toch ook ontspannend.
 • Vergeet niet te genieten! Het is een leuke ervaring, zowel voor de kleintjes als voor de groten. En intussen hebben we er een mooi kleurtje bij, mooi meegenomen toch?

Meer lezen?

Dit artikel verscheen intussen op Mama Baas. Klik hier voor meer artikels over baby en momlife.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *