Spritz koeken

spritz koeken

Niet alleen is het schooljaar gestart voor onze peuter, die voor het eerst naar school gaat, ook voor mij is er een nieuw lesjaar gestart. Ik heb me opnieuw ingeschreven aan Spermalie en volg het tweede jaar patisserie, met als thema hoteldesserten en fijngebak. De eerste les maakten we, naast een heerlijk dessert, spritz koeken. Lang geleden dat ik deze verslavende koekjes nog had gegeten. Je kan de spritz koeken gewoon zo laten, maar zeg nu zelf, afgewerkt met chocolade zijn deze koekjes nog lekkerder.

Benodigdheden

  • 300 gram boter
  • 50 gram olie
  • 50 gram bruine suiker
  • 120 gram suiker
  • Snufje zout
  • 20 gram vanillesuiker
  • 150 gram ei (ongeveer 3 stuks)
  • 450 gram bloem
  • 1 mespunt bakpoeder (optioneel)
  • Getempereerde chocolade (melk of fondant)

Aan de slag

Voor je begint met bakken, zorg je dat je boter en eieren op kamertemperatuur staan. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de boter, olie, alle suikers en het snufje zout in de mengkom en klop het geheel zeer luchtig op met de menghaak. Voeg één voor één de eieren toe en laat verder opkloppen tot je een crème au beurre-achtige structuur krijgt.
Meng intussen de bloem met de bakpoeder en zeef deze ingrediënten. Voeg de bloem toe aan het beslag en meng kort. Het is belangrijk om het mengsel niet te lang op te kloppen. Het deeg moet hierbij goed slap zijn.

Doe het deeg onmiddellijk in een spuitzak. Om spritz koeken te maken, gebruik je een gekartelde doule van ongeveer 18 mm diameter. Spuit het beslag in lange stroken van 4 cm breed en doe dit in een golvende zigzagbeweging.

Tip

Teken voorafgaand met potlood de stroken op het papier. Dat maakt het spuiten van het beslag gemakkelijker.

Spuit de stroken niet te dicht bij elkaar op de bakplaat. Het deeg loopt namelijk wat uit tijdens het bakken.

spritz koeken

Bak de koeken zo’n tien à twaalf minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Na het bakken snij je onmiddellijk de stroken in gelijke porties. De grootte van de koeken bepaal je zelf.

Terwijl de spritz koeken afkoelen, kan je de chocolade op punt zetten. Bekleed terug een bakplaat met bakpapier. Dompel de koeken voor ongeveer 1/3de in de getempereerde chocolade. Laat de koeken stollen op de bakplaat. Bewaar ze in een gesloten koekjestrommel. Maar eerlijk? Ze zijn zo lekker dat ze bij ons in een mum van tijd op waren.

Bakken

Op zoek naar meer recepten van koekjes, cupcakes, taarten of andere patisserie? Klik dan zeker verder naar de categorie bakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *