Koekjestaart

Koekjestaart, petit beurre-taart of boterroomtaart. Synoniemen voor een met koekjes en boterroom gelaagde taart. Niet moeilijk en tegelijk leuk om te maken. En je kan er variatie in steken.
Het recept van de koekjestaart dat ik onlangs maakte, komt van Jeroen Meus. Het volledige recept kan je hier uitgeschreven bekijken of in een filmpje voor meer uitleg.

Benodigdheden

tas koffie - image
  • Verse koffie 
  • Een scheutje cognac  
  • 250 gram bloemsuiker
  • 2 eieren 
  • 1 tas oploskoffie 
  • 300 gram boter
  • 1 pak petit-beurrekoekjes
  • Hagelslag

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je start met bakken. Doe aluminiumfolie rond een snijplank: dit gebruik je als basis om de koekjestaart op te maken.  

Giet een grote tas verse koffie in een ovenschaal en laat dit afkoelen. Doe er een scheutje cognac bij.  

Botercrème

Intussen maak je de botercrème. Klop de bloemsuiker en de eieren op met een garde tot je een glad mengsel hebt. De boter snij je in kleine blokjes. Voeg geleidelijk toe aan het mengsel, terwijl je alles verder opklopt.  
Zet een kleine tas straffe oploskoffie en meng één lepel bij de botercrème.  
Klop het geheel verder op met de garde tot je een glad mengsel krijgt. Je kan dit ook verder laten opkloppen met een keukenrobot.  

botercrème - koekjestaart

Opbouwen taart

Nu kunnen we onze taart beginnen bouwen. Leg een laag petit-beurrekoekjes op de plank met aluminiumfolie. De onderste laag dippen we niet in het koffie mengsel. Zo behoudt het een krokante smaak.  

koekjestaart maken: de petit-beurrekoekjes als eerste laag

Als de onderste laag gelegd is, doe je er een laag botercrème op. Het is wat zoeken naar een goede manier zodat niet alles verschuift. Smeer de laag mooi glad met een spatel. De dikte van de laag bepaal je zelf.

Nu bouwen we de volgende laag. Vanaf nu dompelen we de koekjes in de afgekoelde koffie. Dep beide zijden in de ovenschaal en leg het koekje op de laag botercrème. Doe zo verder totdat je laag af is. Nu kan er terug botercrème op. Herhaal deze stappen totdat de koekjestaart klaar is. Eindig met een laag botercrème.  

Afwerking

Doe aan de randen van de taart een laag botercrème. Smeer zo goed als mogelijk glad. 
Strooi hagelslag over de bovenkant van de taart en vergeet vooral de zijkanten niet.  
Zet de koekjestaart in de koelkast en laat één uur opstijven.  

hagelslag - koekjestaart

Tips

Je kan zoveel laagjes koek leggen zoals je zelf wilt. Bij deze taart legde ik acht petit-beurrekoekjes naast elkaar en bouwde tot vier koeken hoog.

De dikte van de botercrème kan je zelf bepalen. De meningen van mijn testpanel waren hierover wat verdeeld. Mijn vriend wou een dikkere laag botercrème.

De botercrème kan je glad strijken met een spatel, maar je kan het ook simpelweg in toefjes opspuiten. De bovenkant afwerken doe je op dezelfde manier: spuit toefjes over de hele koekjestaart en strooi er dan hagelslag over.

De taart kan je ook afwerken met chocoladeschaafsel in plaats van hagelslag.

Je kan de koekjestaart een week in de koelkast bewaren. Dus heel gemakkelijk om dit op voorhand te maken.

koekjestaartI

Benieuwd naar andere recepten om lekkere patisserie te maken? Klik dan hier.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *